Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гимнастичката Валентина Георгиева готви нов прескок, завръща се година и половина след операцията на коляното

Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева се завръща на състезателния терен  година и половина след операцията на коляното.

Възпитаничката на Филип Янев контузи тежко коляното си на 14 август 2022  година по време на финала на прескок на европейското първенство в Мюнхен. На 9 септември Георгиева претърпя операция заради увреждане на кръстни връзки и менискус. Интервенцията беше извършена от д-р Иван Василев и от неговия екип в "Спортсклиник Еуровита" в София.

„Тя реално не е спирала тренировки за дълги периоди. Почти през цялото време беше в залата. Доста време имаше забрана от доктора, който я оперира да скача, но тя го използва за да работи за възвръщане на тонуса на мускулатурата на краката. Тренира  успоредка и в момента крака и е доста добре, не се оплаква. За съжаление има стара травма в кръста, която създава повече проблеми. Взети са мерки, доколкото е възможно и подготовката продължава. Къде е поспестяваме малко, за да може основно прескока да върви. На другите уреди работим малко по-второстепенно“, сподели за БНР Филип Янев - личен треньор на Валентина Георгиева.
„Чувствам се добре. Малко съм изморена, след като се опитвам максимално бързо да вляза във форма. Започнахме на двуразови тренировки. Отделно, имам проблемите в кръста, а те ме изморяват малко повече, но да кажем, че се чувствам доста добре спрямо крака. Нямам никакви оплаквания, никакви притеснения, всичко е наред“, коментира състоянието си самата гимнастичка.

Планът на Георгиева е да участва в четирите световни купи , чрез които може да се спечели квота за олимпийските игри в Париж.

„Ще скачаме прескоците, които скача на световните купи преди контузията. Работим и прескоците от европейското. Работим и нов прескок, но той е в много суров вид, но има вероятно ще помогне да се подобрят другите прескоци, които са са малко по -елементарни от него“, допълни Филип Янев, който се нареди пети във финала на прескок на олимпийските игри в Атина през 2004 година.

„Прескоците, които изпълнявам мисля, че ще ми стигнат да натрупам точки за да се класирам добре и да спечеля олимпийска квота. Аз съм по – технична, за това не ми е нужен много силен прескок, ако мога тези да ги скоча чисто. Ако скачам по-лесни прескоци,  давам по- малко грешки и съответно мога да взема и по- висока оценка. На европейското в Мюнхен скочих по –сложен прескок и взех почти същата оценка като от световните купи. Затова мисля, че в началото ще тръгна със старите прескоци, тези които скачам на купите. Ако се наложи ще скоча и прескоците от европейското, но мисля, че тези от купите ще стигнат, ако ги изпълня качествено и без много грешки“, завърши Валентина Георгиева.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна