Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ефектите - смесица от технология и занаятчийство от високо ниво

Христо Велев
Снимка: радио София

Христо Велев, основател на компанията за визуални ефекти Bоttleship по повод Националният празник на хората в кино индустрията:

"Разликата между анимация и визуални ефекти е артистична. В анимацията започваш от нулата, докато визуалните ефекти трябва да са сложни като природата. Сега те правят мечтите на режисьорите възможни. Ефектите са смесица от технология и занаятчийство от високо ниво. Подскачаш от технически към артистични проблеми - решавайки едните, попадаме на другите и обратното.

Спектакъл-филмите са много зрелищни, част от тях са направени виртуално. Ние сме като хора, които правят увеселителен парк. Тъкмо сме измислили нещо ефектно и трябва за следващия проект да измислим друго. В началото нещата са трудно предвидими. И естетиката е различна, ако се целиш примерно в Азия или в млади хора. От 50-те, в Европа и САЩ тя идва от фотографията, сега е обратното - цветовете и анимацията са важни за азиатската и по-младата публика.

Режисьорите искат да те развълнуват. Това, което правим или трябва да е много фино, или много дръзко. Изпробват се различни варианти, за да можем да сме на ръба. От 90-те боксофисът е на визуалните ефекти. Атракция и спектакъл. В киното потапянето е по-силно. Вкъщи част от магията отива отвъд ръба. В киното сетивата са по-натоварени. Хубаво е да имаме различните начини на гледане на различните филми. В момента почти няма филм без визуални ефекти.

Единствено си струва да се преследва най-високата цел. Често е психологически смущаващо. Стресиращо е, защото резултатът се вижда доста късно. Минава се през доста неуспешни реализации. За пръв път нещата се виждат в целия си блясък на най-големия екран. При нас признанието е оскъдно. Като магията на режисьора е пълна, заслугата е фокусирана към него. 

В момента, изкуственият интелект е успешен за генериране на статични изображения и начални изображения. Нашият процес е много колаборативен, засега ИИ е много ограничен. Но ускорява сегашните методи за генериране на виртуални светове. Надеждата е да може да смъкне разходите. Но има в момента поне технологични ограничения, както има и етически модели - как хората, създали моделите, върху които се тренира ИИ ще получават възнагражденията си. Има и ИИ, който да се използва като интерфейс - да преведе на софтуера какво искаме от него. Използваме всичко най-съвременно от технологиите, не съм притеснен, че сме стигнали до някакво насищане."

По публикацията работи: Людмил Фотев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна