Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят филм за олимпийската титла на ансамбъла ни по художествена гимнастика от Токио

| обновено на 15.01.24 в 11:19
Ансамбълът със златните медали от Токио.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българската федерация по художествена гимнастика ще представи официално документалния сериал на Андрей Андонов „ПЪТЯТ“. Филмът е свръзан със спечелването на олимпийската титла от българския ансамбъл на Игрите в Токио през 2021 година.

Премиерата е на днешния 15 януари  от 19:00 ч. в Народен театър "Иван Вазов". Филмът е изградена от автентични кадри, съчетаващи интригуващи истории и вълнуващи моменти свързани с пътя на българските олимпийски шампионки към златния олимпийски медал от Токио 2020. Историята изобилства от невиждани до момента мигове от Япония по време на Ковид пандемията, но и от "кухнята" на националния отбор по художествена гимнастика.

Сериалът "Пътят" ще се излъчва от 20 януари всяка събота от 15:00 часа по bTV. Периодът на излъчване е през януари, февруари и март, както и непосредствено преди летните олимпийски игри в Париж 2024.

Премиерата на сериала ще бъде само с покани. Местата в Народен театър "Иван Вазов" се заемат до 18:45 часа на 15.01.2024 година. В ефира на “Нашият ден” режисьорът Андрей Андонов сподели кои са спред него най-важните моменти при изгражаднето на филма. По негови думи идеята се ражда за три години.

Андонов казва, че не се е намесвал, не съм режисирал, не съм ги карал да говорят нищо, да снимат нищо. Истинското документално кино е това.

"До последно се променяше историята и формата. Първоначалната идея беше да се направи едно малко филмче, което да остане като спомен за Българската федерация по художествена гимнастика за тяхното пътуване и участие в олимпиийските игри в Токио през 2021-ва година“, разказва той в интервюто.

Разказва още, че самите участници го снимат с личните си телефони. Казва още, че самата историята се променя от само себе си и започва да става много сериозна с това как се развива самата олимпиада. Те снимат и му изпращат съдържанието всеки ден. Подчертава, че снимат 25 дни с телефоните, а той сваля съдържанието. 

Разказва още, че най-много снима официалния фотограф на Българската федерация по художествена гимнастика - Ана Недкова, "която снима, както видеа, така и снимков материал". Тя е и основният оператор, "но всеки, който снима праща материал", посочва още.

Чуйте подробности за събитието в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна