Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев уважи премиерата на документалния сериал посветен на олимпийската титла на ансамбъла

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова бяха специални гости на премиерата на документалния сериал на Андрей Андонов „Пътят“, свързан с пътя и спечелването на олимпийската титла от българския ансамбъл по художествена гимнастика на Игрите в Токио през 2021 година, която се състоя в Народния театър „Иван Вазов“. 

"Аз още съм под въздействието на тази невероятна емоция. И мога да кажа само едно – дълбок поклон пред нашите диамантени момичета, техните треньори, ръководството на художествената гимнастик. Поклон не само за огромния успех, който постигнаха, а за примера, които дават и на нас и на следващите поколения за борбеност, за талант, за усърдие, себеотдаване и един изключително силен български дух. Олимпиадата в Токио беше огромен пробив, защото ние някакси загубихме вяра, че България е наистина една много силна спортна нация. Токио ни върна надеждата и то по един безапелационен начин. Очакванията вече са много по-големи. Аз вярвам, че в Париж България ще се представи още по-достойно“, това заяви специално за БНР президентът Румен Радев. 

Сред официалните гости бяха още министърът на младежта и спорта доц. Димитър Илиев, неговият заместник проф. Даниела Дашева, посланикът на Япония в България Мичигами Хисаши, трикратната световна шампионка Мария Гигова, легендата на спортната журналистика Вера Маринова и редица световни и европейски шампионки. Сериалът е изграден от автентични кадри, съчетаващи интригуващи истории и вълнуващи моменти свързани с пътя на Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова, Стефани Кирякова и Лаура Траатс към златния олимпийски медал в Токио. 

„Аз преживявам всеки път всичко отново. Дори най-малкото клипче или снимка да видя от този период, от този август през 2021 година. Сега си  говорихме, че много от нещата ги бяхме забравили. Много сме изненадани, че това, което видяхме може би обхваща всичко – от началото до края. Искам да благодаря на Андрей, че е оставил сърцето си в този филм. Ние преживяхме олимпиадата един път, а той сигурно я е преживял стотици, хиляди пъти, докато направи този филм“, сподели след премиерата Симона Дянкова, капитан на ансамбъла, който спечели олимпийската титла. 

„За мен емоциите също бяха много силни. Успях да се върна в дните когато спечелихме олимпийския златен медал, дните на подготовка и дните непосредствено след това. Много съм щастлива, че това нещо е запечатано и ще го имаме за спомен, и завинаги“, допълни Лаура Траатс. 

„Често си гледам медала. Аз също съм много щастлива, че тези моменти са запечатани. Дори сега като гледахме филма, Мади седеше до мен и й казах, че има неща, които изобщо не си спомням да са се случвали. Върнах си цялата емоция и преживях всичко наново. И съм много щастлива, че това ще остане завинаги и винаги , когато тази емоция ми липсва ще мога да гледам филма и да я преживея отново“, разказа впечатленията си Ерика Зафирова. 

„Аз искрено се надявам не само на спортистите, но и на всички хора, по някакъв начин да сме вдъхнали надежда, с поглед към бъдещето и към това да преследват мечтите си. Радвам се, че успяхме да зарадваме България по този начин“, завърши Стефани Кирякова.

Героини във филма освен  "диамантените" момичета  са и техните треньори Весела Димитрова и Михаела Маевска, индивидуалните състезателки Боряна Калейн и Катрин Тасева със своите треньорки Марияна Памукова и Бранимира Маркова.

В историята са включени невиждани мигове от Япония по време на Ковид пандемията, но и от "кухнята" на националния отбор по художествена гимнастика. Целта на поредицата е да прослави българския дух, идентичност и смелост и да вдъхне самочувствие на всеки българин докоснал се до магията на това историческо за българската художествена гимнастика приключение. Той е стимул за всички спортисти, които ще имат възможността да защитават българския трибагреник на олимпийските игри в Париж да повярват, че могат да сбъднат мечтата си, да повярват, че могат да преодолеят всяко препятствие по пътя към най-мечтания олимпийски медал.

Периодът на излъчване е през Януари, Февруари и Март, както и непосредствено преди летните олимпийски игри в Париж.

Сериалът „Пътят“ ще се излъчва от 20 януари всяка събота от 15:00 часа по bTV.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна