Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Полския институт в София пускат филми, посветени на Международния ден на жертвите на Холокоста

2
Снимка: Уикипедия

Филмови прожекции, посветени на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста, който е на 27 януари -  започват от днес в Полския институт в София.

В рамките на 3 дни ще бъдат показани три документални и един игрален филм. 

Посолството на Полша и организацията на евреите в България "Шалом" стоят зад инициативата, а входът за прожекциите е свободен, каза пред БНР Светла Каранешева от програмния отдел на Полския институт:

"Започваме с два филма, които ни бяха предоставени от Музея на Втората световна война в Гданск. Двата филма съдържат изключително богат документален материал. Следва един много интересен филм на пруската режисьорка Йоланта Дилевска. Последният, игрален филм, това е филмът на режисьора Михал Квичински - "Филип", който разказва за съдбата на млад евреин, който намира свой начин да се противопостави на окупатора", обясни тя. 

27 януари е международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Обявен е за такъв от Общото събрание на ООН за време, в което се почита паметта  на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. Това е апел този ден  да бъде за всички хора предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията. Основните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се провеждат на територията на мемориала Аушвиц-Биркенау, където е бил германския концлагер - един от многото, създадени от нацистите в  окупираните полски земи и в същото време най-разпознаваемия символ и място на геноцид.   

Утре (17 януари, сряда) вечер от 18.30 ч. ще бъде прожектирана 82-минутната лента "По-лин. Трохи от паметта" на Йоланта Дилевска. Филмът е съставен от дузина любителски филми, заснети от американски евреи, които посещават свои роднини в Полша преди 1939 г. показано е ежедневието на евреите по онова време, но авторката посещава същите места, за да ги сравни с кадрите отпреди 70 години. „По-лин“ на иврит означава Полша, а етимологичното значение на думата – "тук ще живеем" направо звучи пророческо. Евреите се заселват в полските земи още от XIII в., а преди 1939 г. броят им е приблизително 3,5 милиона - това е най-голямата концентрация на евреи в Европа, но след войната и нацистката окупация остават шепа хора. Преди прожекцията на "По-лин. Трохи от паметта" ще бъдат представени два броя на "Литературен вестник", разказа още Светла Каранешева.

Действието във филма "Филип" се развива през 1943-та година и беше представен миналата година на кино-литературния фестивал "Синелибри". Кинодрамата е първата екранизация на прозата на полския писател Леополд Тирманд от 50 години насам и има няколко международни награди. прожекцията на "Филип" ще е на 18-и януари, четвъртък от 18.30 ч. в Полския институт. 

Репортаж на Светослава Кузманова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени