Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква ни нов сезон на сериала "Деца на времето"

Снимка: @decanavremeto

Предстои да се излъчи вторият сезон на сериала "Деца на времето" по Българската национална телевизия. Това е първият подобен проект, създаден за деца, в който участват предимно… деца, казват създателите. Най-малкият, но много талантлив персонаж в сериала, е само на 4 години в първия сезон. Това е Митко. Сюжетът там го поставя в ситуация с важна задача – а именно да опази тайната на своя баща, който създава "машина на времето". Чрез тази машина децата се отвеждат на различни приключения в историята. А пък във втори сезон се очаква да стигнат и до Титаник. Режисьор на първи сезон е Дико Бучуков, а на втори – Сергей Василев, това споделя продуцентката и сценарист на сериала Силвия Васева:

"Създаването на кино за деца е изключително предизвикателно, защото трябва да се намери баланс между образование и забавление. Трябва филмите да бъдат достъпни за деца с различни нива на възприятие и разбиране. Децата учат много от това, което виждат на екран, затова е отговорност към нас сценаристите и продуцентите да провокираме децата и да им даваме примери с модели на поведение. Много е важно детските филми да са подходящи и за родителите на децата, за да могат заедно да гледат и обсъждат филмите. Много са важни иновативните и специални ефекти, филмите трябва да стимулират и въображението и критичното мислене на младата аудитория."

Силвия Васева
Нови и изненадващи обрати обещава втория сезон, както и усъвършенстваната машина на времето. Нови предизвикателства ще очакват главния персонаж Митко. Повечето от актьорите в сериала са именно деца и те се обучават в школа, създадена от Силвия Васева:

"Развитието на актьорски умения в ранна детска възраст е важно, защото така децата добиват самочувствие да се изразяват, да имат комуникативни умения, също така емпатия, изразяване на чувства, разбиране на другия. Това е изключително важно за личностното развитие на всяко едно дете."

Официалната премиера е на 19-и февруари. А излъчването на сериала в ефира на Българската национална телевизия предстои през тази година.


Снимки: Ангелина Грозева, ФС на "Деца на времето"

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени