Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два месеца до 28-то издание на „София филм фест“

5
Снимка: „София филм фест“

Почти два месеца остават от 28-то издание на „София филм фест“. Тази година то ще се проведе от 13 до 31 март. Фестивалът има нова визия, която е на тема „Отворени врати“, а киноманите могат да очакват над 100 филмови заглавия и гости на световно ниво.  

Световноизвестната германска режисьорка Маргарете фон Трота и сръбският режисьор Радивое Андрич са първите известни до момента гости на „София филм фест“.  

Маргарете фон Трота                         „София филм фест“

Маргарете фон Трота (първата дама, отличена със „Златен лъв“) ще получи наградата на София на Столичната община. Тя ще представи у нас най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Маргарете фот Трота е една от най-значимите режисьорки-феминистки в света.  

Световноизвестната германска режисьорка, сценаристка и актриса ще представи лично и най-новия си филм „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“, посветен на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш.  

Сръбският режисьор Радивое Андрич пък ще получи специалната награда на „София филм фест“. Той ще представи пред българската публика продължението на своя хит „Светкавици“ (2001) – младежки филм с елементи на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата критика го определи като „първия югославски комерсиален ъндърграунд филм“. Днес, 22 години по-късно, „Светкавици отново“ ни среща с някои от познатите герои – те и реалността им почти не са се променили, ала изненадите, които им поднася животът, са различни, а освен това във филма се срещаме с ново поколение млади хора, които се борят със своите предизвикателства. Радивое Андрич е един от най-популярните съвременни режисьори не само в Сърбия, но и в цяла Югоизточна Европа. На 28-ия София Филм Фест българските зрители ще имат възможност да видят всички филми на Радивое Андрич в специална ретроспектива.  

Чудовище 2                                          „София филм фест“

Сред филмите, които ще бъдат видени на София Филм Фест през март 2024, са най-новите творби на Марко Белокио, Хирокадзу Корееда и Аличе Рорвахер. В основата на сюжета на „Отвлечен“ на италианския доайен Марко Белокио е истинската история на едно еврейско момче – през 1858 година папските власти в Болоня го отвличат от семейството му. Фанатизираните членове на инквизицията вярват, че родителите ще „пожертват“ тайно покръстеното от бавачката му дете, и се възползват от шанса да дадат урок на еврейската общност. „Чудовище“ е творба на прочутия японски майстор Корееда, отличена с приза за най-добър сценарий в Кан 2023 и наградата „Queer Palm“, която проследява отношенията между една майка, загрижена за сина си, и училищното му обкръжение. Действието в „Химера“, най-новият завладяващ и романтичен филм на Аличе Рорвахер, е разположено в Тоскана през 80-те години на ХХ век и проследява влюбен англичанин, който ограбва исторически артефакти в Италия с помощта на странна банда мошеници.  


Още за програмата ще научите от интервюто на Светослава Кузманова със Светлана Дамянова от прес-офиса на „София филм фест“. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени