Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Косева - едно от златните момичета на България преди 20 години

5
Деница Косева
Снимка: Личен архив

Тя е една от българите разпилени по света. Шампионка и медалистка, стояла на стълбичката на победителките, щастлива и горда, че се състезава за България. Преди обикаля света, посрещат я и нея и съотборничките й с почести. Сега също тъй обикаля света, но…светът вече не я познава, а България май отдавна не се интересува от бившите си шампиони. 

Деница Косева е гост в епизод в рубриката „Америка – илюзии и реалности" - едно от златните момичета на българската художествена гимнастика, която от 20 години живее и работи в Америка.

След Ветровития град сега си е избрала Маями и казва, че това е нейното място. Радва се на слънцето и на температура от +26 градуса , докато в Чикаго е - 26 градуса.

Някои със сигурност ще си спомнят името й, други не, но  през 1990 г. в Брюксел, с ансамбъла Деница Косева вписва името си като едната от носителките на  Световната купа по художествена гимнастика. На следващата година са със сребро на Световното първенство в Атина, а преди това 2 пъти шампионки на Европа. Не е индивидуална състезателка, но има своята ярка индивидуалност, като излъчване и като личност.

70-годишнина на КХГ "Левски" събра отново част от "златните момичета" на Нешка Робева

Приключва състезателната си дейност в началото на т.н. демократични промени, когато отвсякъде ни убеждаваха, че трябва да сме граждани не на Родината си, а граждани на света. И ние тръгнахме. И Деница Косева тръгва. Най-напред към Южна Африка да популяризира своя спорт, после треньорка в Испания, в Норвегия, а от 20 години  е в  Америка.

20 години вече си в Америка. Какво ти даде тази страна на неограничените възможности?

„Даде ми да разбера, че няма нищо лесно. Научи ме да работя още повече и всъщност да разбера, че американската мечта е една илюзия.“

Интересуват ли се американците от художествена гимнастика или просто ние си говорим така как сме покорили света и навсякъде ни посрещат с отворени обятия?

„Преди 20 години американската гимнастика, никой не знаеше какво е. Беше интересно като кажеш, че си треньор по художествена гимнастика и те питат, коя беше твоята дисциплина, греда или земя?…. Трябваше да им се обяснява - не това с лентата. След 20 години, когато ме попитат какво правя и аз кажа, че съм треньорка те вече знаят.

Точно може би аз като дойдох нещата почнаха да се развиват, стана много популярна, много рускоговорящи дойдоха, българки също, отвориха се много клубове. Конкуренцията стана много голяма. Постигнахме доста неща в американската гимнастика, но мисля, че достигнахме и лимита си. Няма база. Всичко е на частна основа. Спорта трябва да бъде подпомаган и субсидиран от държавата.“

Кое пречи художествената гимнастика да бъде толкова популярна, колкото е в Европа или Азия например?

„Спортната гимнастика е в университетите. Добрите спортисти тук получават стипендии от Университетите и могат да завършат почти безплатно и това е голям стимул.

Художествената гимнастика не е един от спортовете, който е във висшите училища. Затова повечето гимнастички се отказват между 13 и 15 години, разказа в "Закуска на тревата" Деница Косева.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени