Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на януари е отворено кандидатстването за Наградата за кино 355

До 1-ви февруари е отворено кандидатстването за наградата за кино 355. В него 3-ма млади кинорежисьори, избрани от международно жури ще имат възможността да заснемат 5-минутен игрален филм, като ще имат 5 дни за снимки, монтаж и първа режисьорска версия. Кандидатстването е с режисьорска експликация. Но повече за конкурса разказа в "Артефир" актрисата, продуцент и режисьор Деси Тенекеджиева, която е и част от журито.

"Победителят ще бъде обявен на официалната церемония на обявяването на наградите на фондация "Стоян Камбарев". Ние, като 13-членно професионално международно кино жури, ще изберем трима кандидати, които да заснемат идеите си в пет минути. Председател на журито е Освалдо Де Сантис. Сред членовете са големи имена като Гари Стреч, Филип Рот, Фабиан Гасмия, както и проф. Семерджиев и Иван Тонев. Но ще има само един победител, който ще бъде избран на живо от публиката по време на годишната церемония на Фондацията, която се провежда традиционно през месец април.

Деси Тенекиджиева и Ники Кънчев
Ограничение и изискване към конкретна тема няма, но задължително условие е филмът да бъде с неочакван край. Носителят на Награда за кино 355 ще получи статуетка и 15 000 лв., под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Nova Film или Black Sea Film.

Снимки: ФС на фондация "Стоян Камбарев", Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна