Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Препоръчват още уроци на гимназистите - "Уроците на Блага"

Социална кампания цели превенция на телефонните измамите (на баба и дядо), както и онлайн рисковете

Кадри от „Уроците на Блага“

Социална кампания, подкрепена от асоциация "Родители" и Националния център за безопасен интернет, си поставя за цел филмът "Уроците на Блага" да стане част от програмата в българските училища, за да послужи като превенция срещу телефонните измамите и онлайн опасностите.

Цел на инициаторите са учениците от 8. до 12. клас.

  • Филмът на режисьора Стефан Командарев разказва за пенсионираната учителка Блага, която става жертва на телефонна измама и губи всичките си спестявания.

"Оказа се, че не е толкова лесно филмът да влезе в училищната програма. Искаме децата да излязат от училищната среда, да гледат кино, както нас ни водеха навремето, да потребяват култура. След това да има срещи и дискусии на учениците с психолози и хора от екипа, създал филма, с цел превенция", отбеляза Ради Георгиев от екипа инициатори.

В страната има проблем и за това, че не във всички населени места има киносалони, но инициаторите са готови да проведат и турне под формата „пътуващо кино“ в по-топлите месеци от годината.

От МОН прецениха, че филмът е подходящ за подобна кампания и препоръчаха на регионалните управления на образованието да бъде гледан.

Вече се говори с кина за специални дневни прожекции за ученици.

По думите на Георгиев има много запитвания от училища в страната – от Пловдив, Сливен, Варна, София, Ловеч, Карнобат, Петрич, Бургас, Лом, Велинград, Хасково, Казанлък и други селища.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

Ради Георгиев и Гергана Пейкова 
По публикацията работи: Георги Нейков

Горещи теми

Войната в Украйна