Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Александров: За да спечеля олимпийска квота, трябва да рискувам

Йордан Александров
Снимка: БФ Гимнастика


Националът по спортна гимнастика Йордан Александров е наясно, че трябва да рискува, за да спечели олимпийска квота и да участва на Игрите в Париж тази година.

„Два месеца бях в Щатите. Изкарах празниците с родителите ми. Изкарах си много добре, заредих се с позитивна енергия и сега отново се подготвям за големите състезания. В началото на сезона ще заложа на успоредка и на висилка. Добавил съм малко повече трудност в съчетанията на тези два уреда. За да се бориш с най-добрите и за да спечелиш олимпийска квота трябва да рискуваш“, това сподели специално за БНР Йордан Александров, един от най-добрите и най-опитните гимнастици в българския национален отбор.

„Фактът, че миналата година завърших  на трето място на успоредка и на четвърто на висилка в генералното класиране на световните чалъндж купи,  показва, че съм бил доста постоянен във всички състезания от веригата, в които съм участвал. Доказах, че на тези два уреда мога да постигна добри резултати и се надявам и сега отново да го докажа. Това, че спечелих медали на някои от тези състезания миналата година ми дава по-голямо самочувствие. Надявам, че като усложня малко съчетанията ще имам още по -голям шанс да спечеля квота. Няма да е никак лесно, защото в тези световни купи няма да има слаби гимнастици. Всеки се бори да отиде на Олимпиада и ще направи всичко възможно да изпълни тази цел. Аз се надявам да си направя нещата, които мога, пък след това каквото стане. Смятам, че времето за отработване на усложнените съчетания ще ми стигне, защото сега ще се фокусирам само върху два уреда – успоредка и висилка. Смятам, че щом успях да се подготвя на шестте уреда, на два ще ми е по-лесно , както физически, така и за психически“, допълни многократният медалист от световни купи и турнири и очерта картината пред българския отбор, за когото най-важното състезание тази година ще е европейското първенство в италианския град Римини през април.


„Очертава се да сформираме доста стабилен отбор. Тези момчета, които миналата година играха в него, повечето си оставят, но влизат и млади попълнения. Те са с много талант, с много възможности и се надявам, че с тяхна помощ за европейско ще направим наистина доста стабилен отбор. Отборните състезания са трудни, защото всеки трябва да даде максимума от себе си. Когато някой направи грешка, тя може да е фатална. Когато имаме повече момчета, с повече опит, защото миналата година имахме няколко, които за пръв път играят на голямо състезание, това си оказа влияние. Мисля, че повечето вече имаме доста опит. Надявам, че тези, които сега ще дойдат отдолу също да успеят да се справят с напрежението. На тези момчета бих им казал, че най - важното нещо е да не тръгва с голямата кошница. Трябва да си спокоен, да нямаш големи очаквания, защото при младежите е едно, а когато си с големите батковци е тотално различно. Това не се отнася само до двете нови упражнения, които трябва да заложиш допълнително, просто  състезанието е много различно. Когато видиш как играят другите,  какъв опит имат,  каква трудност показват, е нормално да си притеснен, но пак казвам,  важното е да нямаш големи очаквания. Трябва да се пазиш, да не изфорсираш нещата и всичко ще си дойде на място. Трябва  търпение, това е най важното“, завърши Александров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна