Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поверително от Холивуд": опит и истории от Станислава Айви

Снимка: @stanislava.ivy

"Поверително от Холивуд" със Станислава Айви е уъркшоп, който предстои за всички желаещи да навлязат в недрата на световното кино. Както и за тези, които искат да усвоят умението да водят разговор, често пред камера или публично.

На 27 януари киножурналистката ще проведе курс, в който ще предложи реалния си опит на участниците – работа пред камера, етикет и организация на разговор, подготовка на интервю.

"Главно съм го насочила към хора, които много искат да се занимават с това. Смятам, че на всеки, който би искал да води разговор пред камера или публично, би могло да му помогне. Чрез истории, упражнения и практически задачи ще съчетаем полезното с приятното", обясни в "Артефир" Станислава Айви.

Като единствения български журналист, който се е срещал лично с Антъни Хопкинс, Колин Фърт, Бенедикт Къмбарбач, Кейт Уинслет, Клайв Оуен, Том Круз, Том Хидълстън, Никол Кидман и Чарлийз Терон, а и много други, според нея разговорът често е въпрос на химия и голяма доза любопитство. Да приемаш човека отсреща не толкова като голяма звезда, а като някой като теб, който също си има своите мечти, страхове, навици и пороци.

"За мен най-важното винаги е било точно това – че трябва да подходиш към тях като към човек, защото ако започнеш да се държиш като фен или да се притесняваш прекалено, разговорът никога няма да се получи добре. Това обаче не е формула, която просто ей така си я казваш и тя се случва. Има хора, които са привилегировани да се чувстват по-свободно пред камера, а има и такива, които просто трябва да се научат. Това не е някакъв талант, който не можеш да добиеш, както е свиренето на пиано или пеенето, поне според мен. Но от друга страна трябва опит и трябва да знаеш едни правила как да общуваш с човека. Правила, на които аз лично съм се научила сама. Научила съм се сама на базата на опита – всяко следващо интервю те учи на нещо ново", казва Айви и допълва: "Винаги съм смятала, че ти трябва да си запознат донякъде с човека срещу теб, но пък ако си изчел абсолютно всичко за него и знаеш абсолютно всичко за него - ти губиш човешкото си любопитство. А за мен това винаги е било много ключово в разговор с такива хора."

Станислава Айви има шанса често да бъде зад кулисите на големи продукции, да е на червения килим на най-желаните филмови премиери – тези в Кан, във Венеция, на Европейските филмови награди.

Поверителните ѝ разговори от Холивуд започват с Кевин Спейси, следва сър Кенет Брана и оттам списъкът е дълъг. Спомня си добре и магичното общуване, което са сподели заедно с Бенисио Дел Торо. Всичко това ще бъде част от уъркшопа ѝ, за който можете да чуете повече в звуковия файл.

Станислава Айви е режисьор на три късометражни филма, а сега работи едновременно по един късометражен игрален и един пълнометражен документален филм. Какви истории ще разказват – също можете да чуете в интервюто.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна