Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматичният театър в Ловеч ще носи името на Борис Луканов

Драматичният театър в Ловеч
Снимка: Пламен Христов

Ловешкият драматичен театър вече ще носи името на Борис Луканов. Това решиха общинските съветници в града на последното си за 2023 година заседание. Така от новата 2024 година Драматичният театър приема името на големия български актьор в знак на уважение към приноса му в културата.

По този повод екипът на театъра подготвя изложба, за да може колкото се може повече млади хора да научат за живота на Борис Луканов. Неговото семейство ни предостави много ценни негови вещи и награди. Вече имаме съгласието на Народния театър „Иван Вазов“ да ни предоставят костюм от негов спектакъл. Ще покажем части от негови филми, както и части от филми за него и други биографични разкази, съобщи в "Артефир" Биляна Петрова, директор на Ловешкия театър.

"Така или иначе, голяма част от града с отворени обятия приемат идеята, зарадвани са хората, те го познават, помнят го и ние сме благодарни за тази възможност и чест".

Никола Тороманов-Фичо, един от най-добрите наши сценографи и личен приятел на Борис Луканов, с радост предложи да изготви визията на надписа и логото на театъра, допълни Биляна Петрова.
Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.

Борис Луканов
Борис Луканов
е роден на 15 юни 1936 година в Ловеч. Актьорът не е бил част от трупата на Ловешкия театър, но творческият му път започва от родния град – първите си стъпки на сцена прави още през 50-те години на миналия век като самодеец в театралната училищна група и самодейния театър при читалището.

През 1983 година Борис Луканов е обявен за почетен гражданин на Ловеч за големите му заслуги към театралното и филмовото изкуство и за развитието на културния живот в града.

Борис Луканов почина в края на месец май 2023 година.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна