Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикат "Образование": Да се увеличи междусрочната ваканция заради грипа

Онлайн обучението е пълно с дефицити, то трябва да се прилага само в крайна ситуация, категоричен е Юлиян Петров

| Интервю
Юлиян Петров
Снимка: podkrepa.bg

Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" призова да бъде увеличена ваканцията между двата срока в интерес на опазването на здравето на учениците и учителите и да не се прибягва към варианта за онлайн обучение. 

Към този момент отговор от Министерството на образованието няма, каза пред БНР председателят на синдиката Юлиян Петров. 
"Трите години видяхме какви са дефицитите и ползите от онлайн обучението. В тази ситуация, когато се надсложи и поне 30% болни учители и ученици - нещата в никакъв случай не би трябвало да са релевантни към онлайн обучение, макар повече от половината области, където е обявена грипна епидемия, да са приели това решение", обясни той и посочи, че решението за онлайн обучение се взима от Регионалното управление на образованието. Затова от Синдикат "Образование" призовават МОН да вземе централно решение:

"Нормално е да се помисли да се увеличи тази еднодневна междусрочна ваканция, което до голяма степен ще предотврати развитието на заразата. След това ще се навакса този учебен материал". 

В интервю за предаването "Преди всички" Петров беше категоричен, че като се увеличава учебното съдържание и време няма да се подобрят резултатите. Само с това няма да се случи, смята той. 

Според него онлайн обучението е пълно с дефицити и то трябва да се прилага в крайна ситуация, например при дървена ваканция, а не по време на грипна ваканция. По думите му ползите от него са много малко

"Тук желанието е да покажем, че не сме изпуснали учебен материал и евентуално трябва да имаме по-добри успехи. Само че това не е основната причина. Други неща трябва да променим - по отношение на ситуацията в клас, да има възпитание, да има спазване на училищния правилник, да има партньорство между родители и учители и да се минимизират изключенията. Това със сигурност ще даде по-бързо резултати, отколкото да увеличаваме учебната година".

Зимна ваканция нямаме, ако махнем почивните дни и официалните празници, подчерта също Юлиян Петров. Според него това не е полезно за самите ученици, защото те имат нужда да бъдат със своите родители през това време. По думите му е полезно да има по-голяма зимна ваканция.

"Това не е добре. Това не води до по-добри резултати. Много по-полезно за децата би било това общуване с техните родители. Писането на почивни дни като ваканция - за мен е някакъв дефицит, не ми се вижда сериозно", изказа мнението си той.

Запитан за честите смени в МОН Юлиян Петров отговори:

"Да погледнем към историята и да видим как след Освобождението е имало дори и по-честа смяна на министри на образованието, но образованието е било обединяващо и то се е надграждало. Сега това не го виждаме. Сега виждаме едни политически приоритети. Надяваме се който и да е министърът, да се надгражда, а не да се започва някаква нова философия. 

Интервюто на Силвия Великова с Юлиян Петров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна