Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирина Манушева: И 15 дни с бележка от родител са малко, но е добра стъпка

Училищните отсъствия: МОН предлага 15 дни по семейни причини, за родителите - компромисно, но добро решение

Проблемът за детските градини също не е решен, а абсурдът там не е по-малък, каза тя

| Интервю
Снимка: Юлияна Корнажева
Чуй новината! Чуй новината:

МОН предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Промените в Наредбата за приобщаващото образование в петък бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството и до 5 март всеки може да даде предложение по тях. Целта е да се облекчат семействата и да се намали административната тежест за директора на училището. 

И тези 15 дни са малко, но това е добра стъпка, каза пред БНР Ирина Манушева - автор на петицията, с която хиляди родители, учители и лекари поискаха медицинската бележка да не е единствената възможност за извиняване на отсъствията на учениците. До момента петицията е събрала 8150 подписа. 
Според Манушева предложението на МОН е добро и отговаря на поставения проблем.

Децата и младежите имат кратки временни неразположения, които не позволяват участие в учебния процес, но и не изискват лекарска намеса, обясни тя проблема. И уточни, че никой не възразява срещу дигитализацията и електронните бележки. Но само заради този документ децата трябва да посещават лекар в много от случаите, добави Манушева.

В предаването "Преди всички" тя отбеляза, че единствената държава в Европа, която изисква медицински бележки, е Германия. При това и там тя е след третия ден на отсъствието, за първите дни е необходимо само обаждане от родител, коментира тя. По думите й никъде другаде няма медицински бележки, освен ако не става въпрос за някакво инфекциозно заболяване и това се прави с цел да се спре разпространението. 

Отново трябва да изградим доверието между училището и семейството, категорична бе Ирина Манушева.

Тя алармира, че проблемът за детските градини също не е решен, а абсурдът там, по думите ѝ, не е по-малък

"Той изисква нормативни промени. Имаме проект за разрешение за учениците, но за детските градини тепърва трябва това също да бъде уредено и много се надявам да няма голямо забавяне. Образователната институция не може да бъде един вид казарма за деца, където те просто трябва да стоят физически", обясни тя.

Интервюто на Веселина Миланова с Ирина Манушева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна