Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родители и джипита са "За" 15-те дни по семейни причини

Министерството на образованието и науката предлага учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Целта според ведомството е, да се облекчат семействата и да се намали административната тежест на директора на училището. 

От друга страна здравното министерство предлага отсъствията на децата да се извиняват с амбулаторен лист. Според общопрактикуващите лекари и според родителите това ще намали натиска спрямо джипитата за издаване на медицински бележки. Такова е мнението и на председателя на Сдружението на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) в Пловдив и член на Управителния съвет на Националното сдружение на ОПЛ д-р Костадин Сотиров. 

"Със сигурност ще намалеят поне част от тези посещения, тъй като за леко протичащи заболявания родителите ще извиняват децата си сами или най-малкото за отсъствия по семейни причини. Няма да изнудват ОПЛ да издават фалшиви бележки", посочи д-р Сотиров. 

По думите му не се случва толкова често джипитата да издават фалшиви  медицински бележки, но все пак има случаи, когато родителите искат такива, защото децата им са се успали или искат да ги заведат на екскурзия и тормозят семейните лекари да им издадат извинителна бележка. 

Той обаче добави, че при леки неразположения и дискомфорт на детето, ако то няма как да отиде на училище, родителят би могъл да го извини сам. 

По повод предложението на здравното министерство отсъствията на учениците да се извиняват не с медицински бележки, а с амбулаторен лист, д-р Сотиров заяви, че всъщност извинението пак ще е с медицинска бележка, но тя ще е интегрирана в амбулаторния лист. 

"Това не е съвсем коректна процедура от страна на Министерство на здравеопазването по две причини. Първо, информацията в амбулаторния лист е доста подробна и трябва да е защитена, защото това са чувствителни лични данни. Второто некоректно нещо е, че така МЗ се опитва да принуди семейнит лекари да работят, без да им бъде заплатен труда, тъй като лекарят, за да издаде медицинската бележка, полага труд. Този труд не се заплаща от НЗОК, защото става дума за административна дейност, а здравната каса заплаща само медицински дейности", обясни лекарят. Той е на мнение, че родителите трябва да си плащат за тези извинителни бележки. 

Промените в Наредбата за приобщаващо образование, с които се предлага родителите да могат да извиняват отсъствията на децата си до 15 дни по време на учебната година, вече са публикувани за обществено обсъждане на сайта на просветното министерство. Полемиката върви от няколко месеца и в интернет дори има петиция по темата. Яна Алексиева, изпълнителен  директор на Асоциация „Родители“ обясни, че именно асоциацията, заедно с Национална мрежа за децата и Българската педиатрична асоциация са повдигнали този въпрос. 

"Ние си представяхме родителят да има още повече дни - поне 20, и това е на база на доста сериозно проучване какво се случва в Европа и света. Важно е към родителя да има доверие и свобода да прецени кога и защо трябва да задържи детето си вкъщи. Това не означава, че говорим за безконтролно непосещаване на училище, а също да се намали натискът спрямо лекарите, при първите симптоми да се отиде пред кабинета и това изключително много се засили с електронните бележки, които бяха въведени", коментира  тя. 

Според нея децата не са роботи, често са изморени освен от училище, също и от допълнителните частни уроци и извънкласни занимания. По думите ѝ голям проблем е плащането за преиздаване на електронни бележки. То започва от 4 и свършва до 20-25 лева, че и повече. Алексиева смята, че таксата за медицинска бележка трябва да е една и съща за всички, но докато това се регламентира, би могло за медицинска бележка да се плаща сума, равна на потребителската такса. 

Припомняме, че в момента учениците имат право да отсъстват от училище до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител и до 7 учебни дни с предварително разрешение на директора на училището въз основа на заявление от родителя.

Чуйте още в звуковите файлове. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна