Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 и 23 февруари

Любомир Пипков и Габриел Форе в Седмицата на камерната музика в НМА

Пред Радио София за събитието разказа проф.Дааниела Дикова

Проф. Даниела Дикова

Даниела Дикова е от хората, които живеят на висока скорост Тя е професор "Камерен съпровод" в Музикалната академия, а бе гост в предаването "Радиокафе", за да разкаже за музикално събитие, което започва в началото на следващата седмица с много интересна програма.

"Седмицата на камерната музика цели да предизвика емоционален сблъсък в най-добрия смисъл на думата. Нашите студенти от „Инструментален“ факултет са разделени в камерни състави. Популярният виолончелист с награди от конкурсите „Ростропович“ и „Чайковски“ – проф. Ромен Гариу, е французин, но работи в Германия. През тази седмица, освен че всички ще покажат наученото в камерната музика, ще почерпят от извора му, който е необятен. Ние,  преподавателите от катедра "Камерна музика и съпровод" ще свирим триа и квартети, чествайки годишнините на Любомир Пипков и Габриел Форе - посочи проф. Дикова.

Тя отбелязваме факта, че Любомир Пипков е учил в Париж при Пол Дюка и едни от най-големите имена на френската култура.


Концертите ще се проведат в Голямата зала на Музикалната академия.

"Академията се отвори за много чужди влияния, за много гостувания на нашите преподаватели, имаме много млади колеги. Непрекъснато се отварят асистентски места за изявени имена. Всичко е преценено, премерено и много добро за имиджа на поколенията и академията, което не е случайно учебно заведение", подчерта проф. Дикова.

Тя сподели впечатленията си от двуседмичния престой в центъра на музикалния свят във Виена, в един от най-престижните университети, по проект на Музикалната академия.

"Преподавателите, които бяхме там, като се върнахме, разбрахме къде работим и какво имаме като бекграунд. Само нашата академия, създадена преди повече от 100 години, има Академичен симфоничен оркестър с професионални музиканти в него, Камерен студентски оркестър и Камерен симфоничен оркестър – три оркестъра които дават уникална възможност на студентите, но лошото е, че Голямата зала с уникална акустика много рядко подслонява студентски постижения."

С проф. Даниела Дикова разговаря Лили Големинова.


Даниела Дикова и Ромен Гариу Снимка: В. Балевска

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна