Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцуващи над 60-годишна възраст - възможно е!

Николай Нинов, Стефан Витанов и Надежда Дичева (от ляво на дясно)
Снимка: Мая Данчева

Танцът е неразривно свързан с музиката, а тя с положителните емоции, които човек изпитва слушайки мелодията. Тялото започва да се движи в ритъм, а съзнанието попада в друго състояние. Отпуснатост, освободеност, енергичност. Танцът е вид комуникация, без думи, без текст, само с движение. В танца има нещо красиво и добро. Танцът може да се споделя с другите, да ги приобщава, да ги покани, да се включат и те. Всеки може да танцува, независимо от пол и възраст.

Танцът е активно движение без напрежение. Танцуващите хора поддържат висок тонус на тялото, добра гъвкавост, разтоварват се психически, комуникират с другите, чувстват се отлично. Намират нови приятели.

Танци за хора над 60-годишна възраст, но и танци за хора доста по-напред в годините - това е проектът -  "Аз съм тук". Реализира го организация "Прозорец в небето"

Целта е да се популяризира положителния ефект на изкуството, в частност танцовото изкуство като средство за социална промяна и преодоляване на някои проблеми, които имат възрастните хора у нас.

Надежда Дичева, инициатор, организатор и координатор, Стефан Витанов, преподавател по български народни танци, Николай Нинов, режисьор и оператор са гости в "Нощен Хоризонт".

"Отдавна съм си мислела какво пък ние можем да направим за възрастните хора и съм много щастлива, че можем да реализираме този пилотен проект, в който се надявам да докажем, че подобни инициативи със сигурност си заслужава да бъдат подкрепени. Също, че към тях има голям интерес и съответно, че могат още екипи да бъдат подхванати или пък нашият екип да се разшири, разказа в "Нощен Хоризонт" Надежда Дичева.

По думите й в това пилотно издание хората могат да се включат в три различни видове танцови занимания. Поставили сме ли лимит от 20 души в залата, но интересът е огромен.

"Хората са избрани на възраст над 60 години, това беше единственото условие, да са здрави, сега имаме и 85 годишен участник, други ограничения. 

Искаме да покажем, че изкуството е едно от нещата, които умеят по много лесен начин да ни обединяват. А мисля, че днес имаме много нужда от неща, които да ни обединят. И проектът доказа това, допълни Дичева. 

"Подготвяме филм за уроците по танци, като ние нямаме опит с възрастните хора, не знаем как те ще реагират, за нас това ще е проучвателен процес и затова ще документираме това събитие, като покажем процеса от тяхното доверие или недоверие към програмата и дали за тях това ще бъде една полезна инициатива, разказа Николай Нинов, оператор и режисьор.

 "Танците са важни за всички, не само за възрастните, като има и много деца, които са обездвижени, коментира Стефан Витанов. 

И тримата са убедени, че танците ни поддържат здрави, гъвкави, с положително мислене, с възможност да срещат нови хора и приятели. Защото в основата на всичко това е движението

Още по темата в звуковия файл. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна