Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как актът за цифровите пазари ще помогне на българските компании?

| обновено на 22.02.24 в 14:49

Актът за цифровите пазари (The Digital Markets Act) ще помогне на българските компании – доставчици на цифрови услуги, да се развиват в Единния вътрешен пазар в Европейския съюз, в който ще се прилагат едни и същи правила. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на семинар "Европейски законодателен акт за цифровите пазари (DMA): двигател на възможностите за стартъп компании", организирана от Фонда "Sofia Angels Venture", съвместно с Представителството на Европейската комисия в България.

По думите на министъра, документът, който влиза в сила от 7 март, ще засили конкуренцията сред по-малките предприятия, което ще доведе до по-голям потенциал за иновации, както и до подобряване на качеството на услугите и съответно повишаване на благосъстоянието на потребителите. "Очакванията са трансграничната цифрова търговия в рамките на единния пазар да нарасне с до 2%“, каза още по време на събитието Стойчева.

По този повод в ефира на рубриката "Денят делово" на предаването "Нашият ден" гостува Бистра Кирова, управляващ партньор в "Sofia Angels Ventures“.

В предаването тя споделя, че целта на събитието е била да запознае заинтересованите страни и хората, които ще бъдат под влиянието на този нов закон с него. По нейните думи много малко хора са чували за на Европейския законодателен акт за цифровите пазари. "Това е нещо, което Европейската комисия работи от две години."

В интервюто тя акцентира върху това, че “целта на закона е не да слага нови задължения към бизнеса и инвеститорите, а да създаде много нови възможности“.

“Законът е фокусиран основно върху трансформиране на дейността на големите компании, за които можем да кажем, че са монополисти, защото според статистиката на ЕС- 10% от компаниите в дигиталния пазар всъщност държат голяма част от него“, посочва тя.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени