Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърцето като пътеводител: От медицината до поезията в живота на Мария Донева-Набхан

| обновено на 26.02.24 в 11:35
Мария Донева-Набхан
Снимка: Личен архив

От детската мечта до реализацията на професионалните амбиции в медицината Мария Донева-Набхан описва своя път през обучението и работата като медицинска сестра в "Пирогов" до вълнуващия преход към специализацията като операционна сестра. Нейните думи проличават в интервю за предаването "Нашият ден", където тя разказва за предизвикателствата и удовлетворението от работата в сферата на здравеопазването, особено в контекста на недостига на персонал и интензивността на работния процес.

Мария не спира до тук. Тя се превръща в глас, който отразява своите преживявания и емоции чрез поезия, давайки начало на своята литературна кариера със стихосбирката "Твоето име – любов". Този творчески израз е стимулиран от лични изпитания, включително емоционалното въздействие от пандемията и загубата на майка ѝ, което намира отражение в нейните последващи издания.

"Когато обявиха, че държавата се затваря поради пандемията коронавирус, сякаш нещо се срина върху мен. Имах усещането, че живея във филм на ужасите, имах усещането, че сънувам. За съжаление този сън продължи цели три години. Много от моите приятели си отидоха, защото започнаха работа в специализираните звена. През първата година на пандемията изливах всичко, което ми тежеше, върху белия лист. Не мислех какво трябва да напиша, то просто се случваше. Понеже пишех на мобилен телефон, реших да си направя една страница, която озаглавих “Твоето име – любов", споделя тя.

Тя посочва, че любовта към хората и живота е водещата сила в нейната работа и творчество, като иска да внесе надежда и разбирателство сред хората. Мария подчертава значението на искрените емоции и връзката със собственото сърце, което се отразява във всяка стихотворение, което пише.

Въпреки смесените реакции от читателите, някои от които изпитват депресивни чувства от нейните текстове, тя остава вярна на своята мисия да провокира размисъл и вътрешен растеж. Мария Донева-Набхан финансира сама издаването на своите стихосбирки, което позволява творбите ѝ да достигнат до хората, които наистина ценят нейното послание.

Изправена пред житейски и професионални предизвикателства, тя намира утеха и сила в писането, което я превръща в мощен инструмент за лично изразяване и взаимодействие с другите. Стихосбирките ѝ са отражение на широк спектър от чувства, от мъка до радост, и служат като спасение не само за нея, но и за нейните читатели, които намират в тях нещо, което резонира с техните собствени преживявания.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна