Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петранка Неделчева от НИМ е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт

| обновено на 29.02.24 в 12:03
д-р Петранка Неделчева
Снимка: БТА

Д-р Петранка Неделчева, главен асистент в Нов български университет и ръководител на отдел "Експозиционна и международна дейност" в Националния исторически музей, несъмнено заема впечатляваща позиция в сферата на археологията и културното наследство. Нейната роля в културния живот на страната и извън нея се утвърждава с нещо повече от професионален авторитет. Тя е първата българка, избрана за член-кореспондент на Американския археологически институт, което само по себе си е постижение от голямо значение.

“Изборът, който се случва в Американския археологически институт, става на база предложения на американски колеги. Могат да те предложат американци. Моите колеги са ме предложили за въпросната позиция, без дори да ми кажат. Когато получих имейла, че съм избрана, първо не повярвах, реших, че е спам. След което осъзнах, че това е така, тъй като бяха посочени имената на хората, които са ме предложили“, разказва в ефира на предаването “Нашият ден“ д-р Неделчева.

В интервюто си за "Нашият ден" д-р Неделчева споделя впечатленията си от участието си в изложбата и разказва за работата на археолога. Тя подчертава, че "археологията е не просто работа, а начин на живот", който изисква отдаденост и страст. Също така разкрива, че праисторията, въпреки че е по-малко позната част от археологията, е изключително интересна, особено за по-младите посетители на музея, които се вълнуват от откриванията и историческите приключения.

В предаването тя разказва и за участието на България в международна изложба "Първите владетели на Европа", която беше представена в Чикаго, САЩ, и скоро ще се открие в Канада.

Изложбата "Първите владетели на Европа" впечатли публиката със своя обхват и значимост. С над 700 експоната от 11 държави, тя представи еволюцията на властта и обществото през хилядолетия. Специално внимание беше отделено на българските артефакти, като например златните предмети от Варненското съкровище и владетелския гроб на Голямата могила край с. Златиница.

След успешното представяне в Чикаго, изложбата се готви да привлече вниманието на канадската публика. За д-р Неделчева това е поредното предизвикателство в нейната кариера, като всяко участие в международни проекти не само представя България пред света, но и засилва значението на археологията като важен фактор за разбирането на нашето общо минало.

“Хората от българската общност са били ужасно горди, завели са приятели и роднини. Всички български училища в Чикаго са посетили изложбата. Изложбата не само представи България, но даде възможност на най-голямата българска общност извън страната, да представи себе си“, посочва тя. 

Но дейностите на д-р Неделчева не спират само на международни изложби. В интервюто тя разкрива и плановете за реновация на Зала 2 в Националния, в която са изложени българските съкровища. В момента д-р Неделчева има доста проекти, които са в Турция, Гърция, Кавказ.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна