Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела фон Хабсбург: Изкуството остава след всички войни

Изложбата ѝ "Оформяне на сенките" ще бъде открита днес в галерия "Аросита"

| Интервю
Габриела фон Хабсбург и Стефан Стоянов
Снимка: Ирина Недева

"Оформяне на сенките" – така е озаглавена изложбата на Габриела фон Хабсбург, която се открива днес в галерията за съвременно изкуство "Аросита" и ще остане там до 5 април.

Габриела е известна със своите монументални творби, издигнати в много градове по света. Освен художник, тя е и професор по изкуства, бивш дипломат, посланик на Грузия в Германия.

В София тя ще покаже графики и няколко серии скулптури, направени от неръждаема стомана. Куратор на изложбата е Стефан Стоянов.


"Всяко място има своята енергия. Когато творчеството на един автор е достатъчно силно, то може да се вмести и в малка, и в огромна галерия. Това е разликата между истинския талант и посредствеността", обясни пред БНР Стоянов относно избора на галерия "Аросита" за място на изложбата.

За Габриела фон Хабсбург тази галерия е една от най-впечатляващите, които е виждала. "Тя е малка галерия, малко пространство, но има нещо, което е изключително в нея", обясни тя.


"Сянката се появява между скулптурата и пространството. Мен винаги ме интересува това пространство. Не задължително самата скулптура, а пространството", обясни още авторката в интервю за предаването "Хоризонт до обед". Тя сподели, че е опитвала да работи с всякакви материали, но винаги се връща към неръждаемата стомана. По думите ѝ тази материя няма лимити.

Творба на Габриела фон Хабсбург в галерия Аросита

Габриела фон Хабсбург е внучка на Карл I Франц Йозеф - последния император на Австрия, и дъщеря на ерцхерцога на Австрия Ото фон Хабсбург. За нея проблемът е, че когато чуят това име, хората не мислят за изкуство, а го свързват с политика. Много често ми се е случвало, когато чуят името му, хората се отдръпват и не искат да показват творбите ми, сподели тя.


Според нея изкуството на дипломацията и дипломацията на изкуството са много важни в днешно време. Трябва да използваме всичките си възможности и сили, за да повлияем по позитивен начин, категорична е Габриела фон Хабсбург и добави: "Изкуството остава след всички войни, всички ситуации. И след войната то ще остане. Не можем да го пренебрегваме. Отговорността на артиста е да влияе на всички хора за положителен край".



Снимки: галерия Аросита

Цялото интервю на Ирина Недева с Габриела фон Хабсбург и Стефан Стоянов в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл.  


По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени