Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

200 български ученици имат възможност да участват в "Space Camp Turkiye" 2024

До 10 март продължава записването за космическото приключение

Снимка: Център за творческо обучение

До 10 март продължава записването за космическото приключение "Space Camp Turkiye" 2024, което ще се проведе през лятото в турския град Измир.

Космическият лагер е създаден по модел на НАСА, а в света има само два подобни лагера – в Измир, Турция и в Алабама, САЩ, каза пред Радио София Диляна Георгиева от Център за творческо обучение, които са българският партньор на събитието.

„За 16-а година имаме възможността да изпращаме български ученици там, те да прекарват по една седмица от лятната си ваканция в лагера, да се потопят в преживяванията, да експериментират, да видят на практика какво е учене през преживяване“, обясни Георгиева.

Тя добави, че в конкурса могат да участват ученици на възраст между 11 и 15 години, като някои от тях могат да спечелят стипендия.

„Таксата са участие е в размер на 1375 долара. За някои това е непосилна сума, така че тук се намесва ролята на нашия конкурс. С него целим да отличим най-добре представилите се участници“, уточни Диляна Георгиева.

Тя изтъкна, че участниците в конкурса могат да избират между три теми – да създадат рекламна кампания за космическо пътешествие, да представят първото космическо училище или да разглеждат бъдещето на изкуствения интелект в космическите изследвания. Творбата може да бъде писмена, в размер до 500 думи или записано видео до 5 мин., на български или на английски език.

„Имаме жури от доказани експерти, което оценява творбите. Срокът за изпращане на творбите е до 10 март. След това имаме срок от около един месец, в който журито ще се запознае с всяка една от предоставена творба. Има критерии, по които се оценява. Миналата година имахме 422 кандидати за 200 места. В средата на април ще станат ясни победителите в конкурса“, обясни Диляна Георгиева.

Програмата на Space Camp Turkiye е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Кандидатурите се изпращат чрез онлайн формуляр.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна