Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството като брак по любов - 32 художнички в изложбата "Дамите"

| Репортаж

Повече от 30 художнички от страната се събират с творбите си във Велико Търново за експозицията „Дамите“. Над 60 са творбите в изложбата - на утвърдени имена в изобразителното изкуство и на млади авторки. Те са подредени в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ в старопрестолния град. Експозицията се открива тази вечер от 18 часа. Идеолог на изложбата и неин куратор е великотърновската художничка Елена Стоева.

Съвместната изложба е посветена на празника на жената и на голямата българска скулпторка Маргарита Пуева, която ни напусна през 2016 година. Пуева е единствената българка и една от осемте творци в света, носители на наградата „Хенри Мур“.

Със своето творчество Маргарита Пуева, която е завършила скулптура във Великотърновския университет, мотивира поколения български художнички. Тя е извоювала своята слава в откровено „мъжки времена“ за творците ваятели, коментира художникът и куратор на експозицията Елена Стоева и разказва за двете причини за изложбата „Дамите“, която събира във Велико Търново 32 български художнички:

„Едната е да завършим този проект, който миналата година имахме, с паметта за Маргарита Пуева, която беше изключителен човек. Залата вече ще носи нейното име. Втората цел е да покажем жени художници от цялата страна, които са от имената в съвременното изкуство“.

За изложбата свои творби са предоставили утвърдените великотърновски художнички Иваничка Панева, Снежана Славова и самата Елена Стоева. Показват се картини на Виолета Радкова, Ралица Русева, Мая Кубратова, Нина Лишовска, Петя Танева, Петя Денева, Марина Богданова, Надя Петрова и други.

„Наистина една голяма част от тях никога не са излагали във Велико Търново и това е чудесна възможност за публиката на града да се запознае с тяхното творчество. Като гледам сега нещата, е много интересно, защото наистина са най-различни поколения, различни характери, различни техники, много е интересна в тази посока изложбата, защото се получава един диалог, малко като в социалните мрежи – всеки с лицето си участва в едно общо цяло“.  

Малкото заглавие на изложбата е „Брак по любов“ по едноименната пиеса на Шопен, допълва кураторът Елена Стоева:

„Пролетен валс“ или „Mariage D'amour“ е като отговор на Маргарита Пуева, която казва в края на книгата си: „Ако можех да повторя живота си, аз пак щях да бъде художник, но може би нямаше да отдам цялото си време и енергия на това изкуство, пренебрегвайки радостите в живота“. Това е брак по любов. Защо ние го правим – правим го, защото не можем да не го правим – това е моят отговор.“

Да, животът е изкуство, но е висш пилотаж да се съчетават  двете неща. Независимо от новото време, жената така или иначе е натоварена с грижа за децата, с грижа за дома. Не е лесно. Все пак жената е в основата на света. Гледайки тези жени, които цял живот това работят и са достигнали големи висоти в творчеството си, си мисля, че това са хора мечтатели, които следват мечтите си и ги осъществяват. Пожелавам на всички да следват мечтите си и да могат да ги осъществят“.

Творбите, осъществени мечти на 32 български художнички, публиката може да види в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново до края на март.

Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени