Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Чешкия център София – как Антонин Дворжак се озова на Луната?

Снимка: Чешки център

Чешкият център в София откри изложба с комикси, озаглавена "Антонин Дворжак – неговата музика и живот в картинки". В нея по нетрадиционен начин чешката илюстраторка Рената Фучикова запознава зрителите с живота и творчеството на известния композитор Антонин Дворжак. Проектът съдържа илюстрации на най-известните произведения на музиканта – "Славянски танци", "Te Deum", "Русалка" и "Из новия свят". Освен в София, изложбата ще може да бъде видяна и в няколко други български града. Д-р Радка Рубилина, директорът на Чешкия център, разказва в "Нашият ден" повече за изложбата.

Рубилина споделя, че художничката Фучикова е свързана с България още преди изложбата. Тя е преподавател в Аакадемията по изящни изкуства в Пилзен, която поддържа топла връзка с Художествената академия в София. Комиксът, умелото "художествено съкращение" са част от авторския почерк на чешката илюстраторка, с който тя си спечелва редица награди в родината и в чужбина.

"Не се учудвайте, когато дойдете и видите на изложбата за един композитор, живял през XVIII и XIX век, че има илюстрации с космонавт, който е на Луната, в космоса. Симфонията на Дворжак "Из новия свят" е първото произведение, което пускат американските космонавти, стъпвайки на Луната.", подсказва Радка Рубилина. 

Директорът на центъра допълва, че тази година на фокус ще бъде чешката класическа музика, показана чрез различни жанрове. Покрай изложбата предстои и концерт с произведенията на Дворжак. За най-малката публика е предвиден уъркшоп, който ще я запозане с горските същества, които обитават произведенията на музиканта. Още едно съпътстващо събитие ще бъде лекция, в която директорът на музея "Антонин Дворжек" ще разкрие връзката между творчеството на композитора и България.

Изложбата ще се премести в Балчик, Шабла, Шумен и може би в Пловдив, съобщава Рубилина. Тя акцентира, че събитието е част от по-всеобхватна програма, свързана с честването на 75-годичнината на Чешкия център в София. Именно тази дълбока свързаност между чешката и българската култура ще бъде отпразнувана в поредица от интересни събития.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 



По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна