Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Естетика/Полифония":

Творческата игра на художника Вили Николов

Красота, лирика и поезия се открива в новата и най-голяма самостоятелна изложба на художника Вили Николов "Естетика/Полифония", която вече може да бъде разгледана в столичната галерия "Милениум". 60 картини говорят за живота и вдъхновенията на художника. Те обхващат разнообразни теми - фолклор, самодиви, коне, джаз, музикални инструменти и женски образи.

Самият автор твърди, че част от новите му послания в тази 25-а изложба са лицата на хората, експлозията от цветове и различните светове.

"Когато пътувам, главно из Европа, наблюдавам лицата. Има много интересни очи - дали в Хърватия, Италия, Испания, дори в родопските села. Очите на българката, които винаги рисувам с най-голямо удоволствие и внимание, са изключително големи, дълбоки, невероятни за рисуване. Опитвам се да ги предам по най-точния начин", каза в "Артефир" Вили Николов. Той започва да рисува портрети от ранна детска възраст, когато именно одобрението на най-близките го подтиква да продължи да се занимава с изобразително изкуство.

"Дали ще е женски образ, дали ще е красива архитектура, дали ще са причудливите скали под водата, тъй като имам много картини, в които рисувам света под водата – с това показвам колко ме вълнува красотата" - разяснява още художникът. – "Аз имам нужда да видя красиво нещо, след това да го почувствам, да се развълнувам и това вълнение да го предам на платното. Когато завърша творбата, имам нужда от нови предизвикателства, ново пътуване, нов град, нови лица. Това е един процес, който се повтаря постоянно и ме презарежда."

Според културолога проф. Любомир Стойков "главното превъзходство на експозицията "Естетика/Полифония" е в интелигентния и завладяващ микс от послания за любов, красота, копнеж и мечтание!".

Вили Николов има богат творчески път, рисува в областта на графиката, илюстрацията и рисунката, негови творби притежават испанската кралица София, Хосе Мария Аснар, Българското посолство в Мадрид, Посолството на Венецуела в България, както и частни колекционери в страната и по света. Голямо влияние в творчеството му оказва както баща му – художникът Александър Николов, така и въздействието на испанската художествена школа и на университета за съвременно изкуство в Куенка, където специализира и преобръща представите си за цветовете.

"Аз съм завършил графика, а в Художествената гимназия специализирах илюстрация - всичко това е една много прецизна рисунка, но много монохромна като цвят. Представяйки изкуството си в университет Кастилия де ла Манча в Куенка, аз се сблъсках с невероятните колорит и цвят в Испания. За няколко месеца промених изцяло моята палитра и след три месеца специализация се завърнах с нов колорит, който и до днес прилагам в живописните платна", обясни Вили Николов.


Баланса между пъстрия колорит и прецизната рисунка той определя като творческа игра. За фантазията си казва, че е твърде богата и дори му пречи понякога. Изобразяваните от него образи са комбинация от впечатления, които художникът идеализира и стилизира в своя собствен стил. Той не документира, а пресъздава личното си виждане за реалното и магичното в него.

Бъдещият проект на Вили Николов - "Танци в платна", ще бъде синтез между танцовото изкуство и живописта. За него, както и повече подробности за изложбата "Естетика/Полифиния", която ще бъде посместена в галерия "Милениум" до 26 март, можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: галерия "Милениум"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна