Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Тя" – образът на жената в българската живопис през времето

Снимка: Градска художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна представя мащабна изложба живопис на 60 женски образа от своя фонд – произведения на знакови автори, определящи най-плодотворните периоди на българското изкуство. В "Артефир" Доротея Павлова, директорът на галерията, говори за експозицията, озаглавена "Тя", и разкрива някои от акцентите в нея.

Изложбата е експонирана хронологично – така зрителят може да се запознае с динамиката и промените в българското изобразително изкуство през образа на жената в него. Най-ранното включено произведение е на Мърквичка, който използва реалистичен, класически подход, но извежда портрета от наложената статичност, обяснява Павлова. Пътешествието в историята на изкуството завършва с картина на варненска художничка от 90-те години.

Вера Недкова и Вера Лукова са две ярки представителки на живописта през 30-те години на ХХ век, чието творчество е застъпено в изложбата.

Художничките Маргарита Денева и Дария Васиянска, от своя страна, са примери за културата на България през 60-те години на ХХ век. Принципите на артистичната свобода над нормативната естетика са водещи в тяхното творчество.

Разбира се, виртуозът на женския образ, Владимир Димитров – Майстора заема достойно място в изложбата с три картини. Борис Георгиев, патронът на галерията, учил при Рьорих и в Мюнхен, е представен с портрет на неговата майка.

Ярките примери на българското портретно изкуство могат да бъдат описани, но най-добре е да бъдат видени – до 26 март в Градската художествена галерия във Варна.

Увлекателен разказ за част от художниците и женските портрети, включени в експозицията, можете да чуете в звуковия файл: 

Снимка – Градска художествена галерия "Борис Георгиев" – Варна
По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени