Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлианският календар на Юли Шумарев

Юли Шумарев, художник и писател ("Макгахански блусове и балади"), откри изложбата си "Юлиански календар" в галерия "Възраждане" в Пловдив. Той я е нарекъл така по няколко причини, които сам обяснява: 

"Самоиронично намигване към себе си и към името ми. Календарът е система за отмерване на времето, темата за времето много ме вълнува. Тази година се навършват точно 30 години от първата ми изложба и ми предстои да навърша 55. Не на последно място – Юлианският календар е архаичен и несъвършен, какъвто съм и аз."

Художникът твърди, че принадлежи на друго време, а почеркът му е разпознаваем. Различни са влиянията, които са го формирали, а родният му град Пловдив и неговите художници е оставил отпечатък в творчеството му, което галеристката Краси Алексиева определя така: 

"Тръгнал от иконата, минал през наивизма, авторът си е създал абсолютно личен и оригинален живописен почерк. Иконообразните персонажи са поставени на преден план в много лични взаимоотношения, а светът около тях е стеснен до минимум предмети. Общата атмосфера в картините е интимна и скромна."

Чуйте Юли Шумарев.

Снимки – галерия "Възраждане"

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна