Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква музика слуша българинът: Ново проучване показва предпочитанията в проценти

| обновено на 11.03.24 в 13:15
Снимка: bamp-bg.org

За първи път в България бе проведено широкообхватно проучване на музикалните предпочитания на българите, което разкрива множество интересни факти за тяхната музикална култура. Говорейки за резултатите от това проучване, Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти, набляга на разнообразието в предпочитанията на българите.

Каква музика обичат да слушат българите? Къде най-често ѝ се наслаждават? Ходят ли на концерти? Как използват дигиталните платформи? Къде откриват нови любими артисти и песни? Много въпроси, които досега оставаха без изчерпателен отговор. Затова Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП), в сътрудничество с Изследователски център ТРЕНД, направиха първото у нас широкообхватно представително проучване "Музикалните навици на българите".

Проучването беше проведено в периода 22 ноември – 9 декември 2023 г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г. от всички административни области на България.

Според Точарова българите обичат да слушат музика в широк спектър от жанрове. Около 77% от респондентите слушат музика ежеседмично, като значителна част от тях правят това дори всекидневно. Неоспоримо е, че музиката играе важна роля в техния живот.

Според нея вкусът им в музиката се различава в зависимост от фактори като местожителство, възраст и образование. Например, естрадата е по-популярна сред възрастовата група между 50 и 64 години, докато поп фолкът е предпочитан от по-младите под 50 години с по-ниско образование, особено в по-малките населени места. Народната музика, от друга страна, е слушана предимно от поколението над 50 години.

Що се отнася до любими жанрове там, където респондентите са имали възможност да дадат един-единствен отговор – кой жанр музика слушате най-често – водещ е поп фолкът (17%), следван от поп (15%), рок (14%), естрада (12%), народна музика (6%), класическа музика (5%) и пр.

Източниците на музика също са разнообразни. Радиото остава водещ източник, следвано от телевизията и платформите за стрийминг на музика. Според проучването около 39% от респондентите предпочитат радиото като начин за общуване с музиката. Също така, YouTube играе значителна роля в откриването на нова музика, като 28% от респондентите заявяват, че откриват нови изпълнители и песни чрез тази платформа.

В заключение това широкообхватно проучване на музикалните навици на българите разкрива, че те са разнообразни и любопитни във вкусовете си за музика, като същевременно демонстрират интерес към нови изпълнители и жанрове. Това представлява важна информация за музикалната индустрия и за тези, които се занимават с музикални продукции в страната.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени