Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет вдъхновяващи български жени в документалния онлайн сериал "Пазителки на истории"

3
Операторката Валентина Николова и режисьорката Маргарита Русева по време на снимачния процес на последната пазителка на истории - Лиляна Маринова
Снимка: Личен архив

"Проектът "Пазителки на истории" събира в документални филми непознатите истории на възрастни жени в България. Беше трудно да ги открием, като края в 2022 г. започнахме работа по проекта, споделиха в "Нощен Хоризонт" Маргарита Русева и Полин Донахю, са част от екипа. 

Филмите са заснети с финансовата подкрепа на Българския фонд за жените, както и благодарение на снимачния екип на „Пазителки на истории“. 

"Филмите са дълги между 20 и 30 минути, това са документални интервюта, в които те разказват своите истории. От "Софийска платформа" ни помогнаха да намерим Цветана Джерманова и Нася Кралевска, като много трудно се уговарят жените да разкажат за целия си живот, но ние ги разбирам тези, които отказаха да участват. 

Цветана Джерманова, която е последната жена, оцеляла от лагера в Белене, всъщност си отиде от този свят няколко месеца след заснемането на интервюто с нея, тя беше на прожекцията на филма, включи се в дискусията, екип имаше възможност отблизо да се докосне до нея, разказа още Маргарита и Полин.  

Валентина Николова (оператор), Кристина Сантана (продуцент), Маргарита Русева (режисьор), Елза Джерманова (дъщеря на Цветана) и Цветана Джерманова (от ляво на дясно)

По време на проекта са заснети историите на 5 вдъхновяващи жени. Ето кои са те:

Цветана Джерманова - последната жена, оцеляла от лагера в Белене, която иска само любов и щастие за всички.

Веска Недева - една "щастливо разведена жена", чиято усмивка не угасва въпреки всичко преживяно.

Мария Гелова - музата на един художник, която се отдава на грижата и съдбата, но не забравя себе си.

Нася Кралевска - жена, която познава своята истина и се отдава на писането за нея и за живота в България.

Лиляна Маринова - мажоретката, която ще остарее, "когато си поиска" и това никога няма да я спре да учи нови неща.

Полин Донахю и Маргарита Русева (от ляво на дясно)

Една от целите на проекта беше да помогнем на младото поколение да се почувства по-свързано, като чуе тези истории, една от героините ни разказва за любовта, ние си мислим, че днес сме различно поколение, но когато чуем техните истории, разбираме, че любовта е една и съща. 

Другата ни цел беше да подтикнем младите хора да разговарят със своите баби, които да им споделят семейните истории. 

А също целта ни беше да дадем възможност на жените да дадат гласност на теми, по които не се е говорело в миналото, да се освободят от тези страхове по тези теми, без да бъдат съдени за това, споделиха още Маргарита и Полин за "Нощен Хоризонт".

Мария Таковa (оператор), Кристина Сантана, Полин Донахю, Диляна Симеонова, Катерина Василева (продуценти), Маргарита Русева (режисьор) и Валентина Николова (оператор) - (от ляво на дясно)

Маргарита Добринова Русева е студентка 3-та година специалност „Кинорежисура” в Нов български университет. Има опит като 1-ви и 2-ри асистент-режисьор в български сериали като „Братя“, „All inclusive“, „Клетката“, риалитита и ТВ предавания Hell‘s kitchen, „Събота вечер с БНТ“, както и интернационални кинопродукции. Режисирала е реклама на бранд за дрехи. Късометражният филм "Ангел" е първият й проект като режисьор. Документалният онлайн сериал "Пазителки на истории" към Български фонд за жените, е първият й сериал като режисьор.

Полин Донахю е психолог. Тя е един от продуцентите на проекта „Пазителки на истории”. В свободното си време е доброволка към Фондация „Подарете книга“, където с други доброволци ходят в центрове за деца лишени от родителска грижа и прекарват време с децата в забавления и учене.


Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Горещи теми

Войната в Украйна