Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Човекът е прах, мираж, пепел…" в галерия "Нюанс"

Изложбата на художничката Силвия Богоева изобразява хората и животните, оставили отпечатъка си, докато са преминавали през живота ѝ.

"Човекът е прах, мираж, пепел…" еизложбата портрети на Силвия Богоева, която вече може да бъде разгледана в галерия "Нюанс". Тя беше открита в Деня на жената и ще продължи до 24 март. Озаглавена с цитат от чеховия "Разговор на човек с куче", експозицията представя реални хора и животни, които оживяват в портрети, нарисувани с въглен и маслени бои.

"Откакто се помня, още от дете, непрекъснато рисувам и вечно най-голямата ми притегателна сила е към портрета. Към човека, но и към животните – каза в "Артефир" художничката.

За Силвия Богоева това е най-интересният жанр и именно той намира централно място в творческите ѝ търсения. Чрез портрета тя изследва човека, неговата природа, същност и излъчване, дълбае чертите му – визуалните и тези на характера.


"Всеки човек сяда пред теб усмихнат и с желанието да излезе по определен начин. И изведнъж, минават десет минути и аз го карам да се отпусне постепенно. Накрая всички хора, като се поотпуснат и се замислят за нещо, съвсем други излъчвания се вадят, а не тези, които първоначално са си наложили. Това е много интересно. Често в чертите им виждаш – особено ако ги познаваш – някои части от характера им, които просто са изписани на лицето", обяснява Богоева. 

Любимата група от модели са ѝ актьорите. Затова и в изложбата "Човекът е прах, мираж, пепел…" срещаме например Деян Донков, Мария Каварджикова и Бойка Велкова. Можем да видим обаче ѝ криминалния психолог Тодор Тодоров, който според художничката има страхотни черти за рисуване, а също така и немската овчарка Рей, един ангел със спасено от Богоева куче и самата нея в автопортрет, който я изобразява заспала в ателието ѝ.

Според Силвия портретът трябва да дава цялостно усещане за човека, а не миг от вечността. А що се отнася до рисунката с въглен, в нея тя открива една категоричност в искреността ѝ и именно затова изпитва такъв сантимент към тази материя.

Подробностите за техниките, които използва Силвия Богоева в своята втора изложба в галерия "Нюанс", както и за удължената ѝ до 25 март експозиция, посветена на спектакъла "Моби Дик", в Народния театър – чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени