Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатата съдба на таврийските българи

Фрагмент от корицата на книгата
Снимка: Фейсбук

Днес в 17:30 в зала "Изкуство" на регионалната библиотека "Димитър Талев" в Благоевград ще бъде представен дългогодишният изследователски труд на историка д-р Владимир Калоянов "Цената на българщината в Таврия 1917-1945". Владимир Калоянов е таврийски българин, роден в село Лозоватка, Запорожка област. Книгата, излязла от печат през 2022 г., ще бъде представена в Благоевград по покана на преподавател от Югозападния университет и с грижа за таврийските студенти там, които нямат много писмени източници за историческата съдба на хората преди тях. За българите в България също е важно да знаят какво са преживели и преживяват техните сънародници зад граница. Основните моменти откроява Владимир Калоянов в "Нашият ден":

"През 1861-1862 година хиляди етнически българи се заселват от историко-културната област Бесарабия в Таврическа губерния след целенасочени политики, провеждани в Руската империя", разказва д-р Калоянов.

По думите на историка това се дължи на бурния за Русия период, свързан с революционния преврат от 1917 година. Той очертава основните моменти, които се случват с българите в украинските земи до завръщането им от Таврия в България между 1943-1945 година. 

Д-р Калоянов акцентира върху тежката съдба на 3000 наши сънародници, за които страната ни не успява да се погрижи в следвоенно време. Книгата за таврийските българи съдържа богат документален материал. Според автора д-р Владимир Калоян, най-ценното в нея са живите свидетели, разказващи от първо лице.

Чуйте някои от тези разкази в звуковия файл:

По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени