Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият пианист Ивайло Василев

На 16 години с 18 концерта в САЩ

На 5 април на сцената в зала "България той излиза със Симфоничния оркестър на БНР под палката на Константин Илиевски

| обновено на 05.04.24 в 12:11
Снимка: Кристиян Сугарев

Младият пианист Ивайло Василев има безброй незабравими моменти от турнето му със Софийска Филхармония в САЩ. Пропътувал е 15 000 км. по американските магистрали, обиколил е 30 града, посетил е емблематични места, срещнал се е на живо с американски приятели. Имал е един рецитал и 18 концерта с оркестър (16 пъти е изпълнил Петия Императорски концерт на Бетовен и два пъти 3-ти, пак Бетовен, като и двата е научил в рамките на два месеца специално за турнето), в различни градове, с трима различни диригенти. Залите са били пълни, а публиката очарована.

Шестнадесетгодишният музикант беше гост в предаването "Радиокафе" със своята майка Ралица Василева.

Ивайло има над 30 първи награди от наши и международни конкурси, но не обича състезателния елемент в тях, харесва му, че те дават възможност да се среща с деца и младежи, които мислят като него. Последното засега отличие е от конкурса на фондацията "Венцислав Янков", която определя като една от най-важните.


"Дори човек, който е спечелил конкурс, няколко концерта, получил е някаква парична награда, което не е лошо, но в крайна сметка в дългосрочен план няма кой знае каква разлика между човекът, който е отпаднал и човекът, който е спечелил", каза младият пианист.  

Осъзнава, че истински големите конкурси, които градят кариери, тепърва предстоят. 

Едно от най-хубавите събития през последната година е било участието в младежкия фестивал, носещ името на американския пианист ван Клайбърн. Избран да участва сред стотици кандидати от цял свят, това е първото му пътуване в САЩ. Турнето с музикантите от Софийската филхармония, което приключи преди дни, е следващата му среща с американската публика, която е толкова възхитена и ентусиазирана, че залива профилите в социалните мрежи и имейлите на Ивайло с поздравление и клипове от концертите (разказва майка му Ралица). Битува мнението, че само деца на музиканти се изявяват, но родителите на младия талант нямат нищо общо с музиката.

Как е започнало всичко:

"Стана така, че в детската градина в салона имаше едно пиано и понеже много мразех да ходя на градина, само пианото ми беше единствената мотивация да ходя. Аз нито обичах да спя на обяд, нито обичах храната там, нищо не обичах. Едната госпожа свиреше на пианото, пеехме песнички, аз ги научавах по слух и после ги свирех. Накрая в четвърта група буквално всеки следобед исках само там да ходя, защото другото не ми беше интересно", сподели той.

Майка му Ралица допълва, че Ивайло много е искал пиано, купили са му едно електронно, след което са му намерили учителка. Няколко месеца по-късно тя е казала на родителите му, че той трябва да отиде в Музикалното училище на всяка цена. Тя ги е свързала с г-жа Ани Георгиева, която е потвърдила нейните думи. Тя пък ги свързва с Емилия Канева, при която Ивайло учи до 5 клас, след което с него продължава и до днес да работи проф. Борислава Танева.

"Аз не съм решил рязко, че ще се занимавам с музика. С времето се задълбочавам и започвам да разбирам по-дълбокия смисъл на музиката и свиренето. Но не мисля, че е имало някакъв преломен момент", каза Ивайло. 


"Подборът беше зверски. 38 деца бяха избрани от цял свят, те кандидатстваха наистина много високо, "Best of the best" ги бяха нарекли самите те", каза Василева.

Програмата на концертите, на които той е свирел е била изцяло Бетовенова.

"Беше предизвикателство, защото два концерта за три месеца трябваше тепърва да ги науча. Сега вече знам повечето концерти на Бетовен, три от пет. Остават Втори и Четвърти, живот и здраве в бъдеще. Третият в някои изпълнения е по-дълъг от Петия. Петият действително е по-грандиозен, много брилянтен. Много е впечатляващо как обикновено такива произведения, които са толкова тържествени, обикновено не са гледани като много велики и много стойностни, не като някакви "по-философски" произведения. Но в случая на Бетовен Пети, има защо първа част сама по себе си да е 20 минути", каза той и добави, че за пръв път е свирил с оркестър във Враца, когато е бил на 10 години и е изпълнил Моцарт 12-и концерт. За участието му в САЩ той каза:

"Публиката с голям възторг приемаше концертите. Може би защото на някои от местата класическата музика беше доста по-отдалечена от хората там, но наистина това въобще не им пречеше с много голям възторг да приемат цялото приключение."


Ивайло сподели, че има моменти, когато знае, че нещо се е получило по тишината в публиката. Плановете му за бъдещето още са неясни, но би желал да учи в чужбина.

Следващата изява с оркестър на Ивайло Василев е на 5 април със Симфоничния оркестър на БНР под палката на Константин Илиевски. Там той ще свири Концерта за пиано и оркестър в сол-мажор от Морис Равел, който е в репертоара му от 3 години.

На рецитала той е свирил "Балади и етюди" от Лист и Шопен. Младият пианист понякога композира и на единия от бисовете в САЩ е изсвирил една негова композиция. Той отбеляза, че при Бах един музикант разбира колко много не знае и това е единственият композитор, който не може да бъде достигнат.


Повече за залите в САЩ, през които преминава турнето (с капацитет между 500 и 1000 места всяка). За това как се съчетава едно такова турне с ученето в 10 клас и колко е важна подкрепата на семейството, чуйте в разговора на Лили Големинова с Ивайло Василев и Ралица Василева.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени