Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Механджийски: Съвременното изкуство освежава перспективата

| Интервю
Изкуствоведите Теодора Константинова и Радослав Механджийски, създатели на платформата Art and Culture Today
Снимка: Цветана Бонева

"Широко изкуство", или Wide Аrt – този форум ще се състои идната събота - 16 март, от 14,00 до 18,30 часа в Центъра за съвременно "Топлоцентрала" в София.

Искаме да разширим понятието за изкуство, поясни за БНР изкуствоведът Радослав Миханджийски, който живее и работи в Китай. По думите му, съвременното изкуство е изключително разнообразно, дръзко и провокативно и идеята е да се скъси дистанцията в общуването на широката публика с него.

Една от целите е "присъстващите да учат, забавлявайки се". Събитието е с платен вход.

"Опитът показва, че залите най-често са пълни. Хората, когато чувстват, че съдържанието е богато, че е мислено за тях, те са напълно готови да платят. Културата трябва да има и своя комерсиален аспект, това е напълно естествено. В противен случай тя ще бъде условно същестуваща – само ако има финансиране отнякъде", изтъкна Механджийски.

Съвременното изкуство има силата да създава нов подход по добре познати теми, които са вече изчерпани, а посланията за тях – изхабени. Съвременното изкуство освежава перспективата, коментира Радослав Механджийски в предаването "Хоризонт до обед".

"Съвременното изкуство функционира с усещането за абсолютна свобода."

Изкуството няма силата да спаси света в буквалния смисъл, но може да говори достатъчно автентично и категорично за проблемите, може да бъде полезен медиатор в справянето с някои проблеми, изрази мнение изкуствоведът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна