Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Антоанета Гатева: Менопаузата при българките настъпва около 50-годишна възраст

Доц. Антоанета Гатева от Клиниката по ендокринология в Александровска болница
Снимка: Александровска болница

"Менопаузата настъпва около 50-годишна възраст при българката - плюс-минус 2-3 години, каза в "Минути за здраве"  в предаването "Закуска на тревата" доц. Антоанета Гатева от Клиниката по ендокринология в Александровска болница в София

"Ранната менопауза е, когато тя настъпи преди 45 годишна възраст, а за преждевременна менопауза говорим, когато това стане преди 40 години. Това е свързано с необратимо изчерпване на яйчниковия резерв и възможността на яйчниците да възпроизвеждат естрогени. Така че, този процес е необратим

Основните фактори, които водят до ранна и преждевременна менопауза това е наследствеността, ако майката рано е навлязла в този период и дъщерята може да има ранна менопауза, други фактори са автоимунни заболявания - като болест на Адисон, автоимунен тиреоидит,  оперативни интервенции върху матката, върху яйчниците, които са се наложили в по-ранна възраст, допълни още доц. Гатева.

"По-бързото изчерпване на яйчниковия резерв настъпва след 40 - 45 годишна възраст. Тогава е възможно да настъпят различни промени в продължителността на менструалния цикъл

Много често преди окончателно да спре менструалният цикъл, се появяват и т.нар. "горещи вълни", едни от най-честите симптоми на менопаузата. 

За окончателна менопауза говорим, когато жената поне 12 месеца не е имала спонтанен менструален цикъл, поясни доц. Антоанета Гатева.

По думите й продължителността на симптомите може да продължи от една до пет години с различен интензитет, като не е ясно кои са най-важните фактори, които водят до по-силни симптоми. 

Счита се, че значение имат наследствените фактори, теглото, начинът на хранене, физическата активност, изобщо здравословният начин на живот, но и това не е задължително, добави доц. Гатева. 

Тя поясни, че когато менопаузата настъпи остро и рязко, заради оперативно премахване на яйчниците, менопаузата има тежки симптоми, заради бърза промяна хормоналните нива.

Лечение може да има, когато менопаузата настъпи много рано и ако няма някакви противопоказания, се препоръчва хормонално - заместителна терапия.

"Когато тя настъпи след 40 годишна възраст, първо се прибягва до т. нар. фитоестрогени, а ако жената не се повлиява от тях, може за известно време да се започне хормонално - заместителна терапия за около две - три години, каза още специалистът.

Доц. Гатева припомни, че менопаузата е свързана и с намаляване на костната плътност, затова двигателната активност и режимът на хранене са много важни в този период. 

Още по темата в звуковия файл. 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна