Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълноценният сън трябва да бъде между 6 и 9 часа

Проф. Иван Стайков: Стресът е една от най-честите причини за проблеми със съня

Проф. Иван Стайков
Снимка: Мая Данчева

Загубата на качествения сън е един от първите показатели, че сме загубили баланса в ежедневието, не сме поддържали добре тонуса на тялото и не сме намерили ефективен начин да се справим със стреса. 

На 15 март Световната асоциация за профилактика на съня отбеляза Световния ден на съня

"Една от най-честите причини за проблеми със съня е стресът, който изпитваме ежедневно, стрес при критични ситуации като загуба на близък човек, загуба на работа, при конфликт, и този стрес предизвиква т.нар. остро безсъние", каза в "Минути за здраве" проф. Иван Стайков, началник на Клиниката по неврология и медицина на съня в болница Токуда в София:

"Съществуват и редица болести, които водят до безсъние - това е сънната апнея, синдромът на неспокойните крака или това, че с възрастта сънят също се променя и става с по-ниско качество. Това идва от болките, които имаме с напредване на годините заради различни хронични заболявания, при мъжете хиперплазията на простатата, цялата тази съвкупност може да доведе до нарушения на качеството и количеството на съня, допълни още проф. Стайков.

За по-добър сън той препоръчва на хората да спазват хигиена на съня - да се ляга и става в едно и също време, да се избягват алкохол, цигари и стимулиращи напитки преди сън, наркотици, да има умерена консумация на храна вечер, да сте се движили през деня и да сте били на светло.

"Качеството на съня се определя в болница чрез въпросници и чрез специално изследване - полисонография. То отчита дихателната, двигателната и мозъчна дейност по време на сън и това се прави в сънни лаборатории. 

От съществено значение е също не толкова количеството на съня - колкото качеството и това качество се определя по този начин.

Пълноценният сън трябва да бъде между 6 и 9 часа, в зависимост от възрастта, каза още за "Закуска на тревата" проф. Иван Стайков.

Още по темата в интервюто на Мая Данчева с проф. Иван Стайков в ''Минути за здраве'' по "Хоризонт". 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна