Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 години от премиерата на "Мъже в командировка"

Нейчо Попов и Невена Коканова в "Мъже в командировка" (1969)
Снимка: Бг кино/ Фейсбук

Кода на любовта търсим в архивите на БНР.  На 21 март 1969 година е премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка", режисиран е от Гриша Островски и Тодор Стоянов по сценарий на Любен Станев. Оператор на филма е Тодор Стоянов. Музиката е композирана от Петър Ступел. Интересен е подходът на авторите да разделят филмовия разказ на три новели – "Пуловерът", "Гост" и "Епизодът" – обединяващата идея е обичта.

"Мъже в командировка" дори и днес е филм, който подтиква към чувства и мисли за чистата любов и доколко успяваме да я съхраним в малките детайли и жестове на ежедневието си.

В предаването "Terra Култура" отбелязваме и 50 години, откакто този свят напусна актьорът и режисьор Нейчо Попов. Той и Невена Коканова си партнират по очарователен, запомнящ се начин във втората новела на филма. Днес имаме възможност да чуем гласовете им и да си представим образите на застаряващия финансов инспектор и красивата, млада сервитьорка, в които обичаните наши актьори се превъплъщават. Мечтите за любов се претопяват в един прозаичен завършек – тези контрастни емоции остават талантливо запечатани на екрана.

Нека чуем фонограма от "Мъже в командировка" и се замислим за (не)преходното чувство, което наричаме любов. Слушаме и архивен запис с гласа на Стоянка Мутафова – реалната партньорка на Нейчо Попов, която говори за неговия необикновен образ в живота.


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна