Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в Европарламента разказва 20-годишната история на Парка за мечки край Белица

| обновено на 18.03.24 в 12:44
Снимка: БГНЕС

На днешния 18 март в Европейския парламент в Брюксел се открива изложба на парка за мечки в Белица "Спасените: 20 години история" – за историята на парка, съдбата на спасените мечки и експонатите в изложбата, директно от Брюксел, Димитър Иванов, директор на парка.

По неговите думи идеята на тази изложба е да представи парка за мечки и дейностите, които развива повече от 20 години. Имахме възможност да представим изложбата, която беше представена и миналата година в София, а тази година ще бъде представена в кулоарите на парламента в Брюксел.

Посетителите могат да видят 20 пана с уникални снимки от тези 20 години, в които се вижда животът на мечките – отпреди да дойдат в парка, спасението им и настаняването им в парка. Това са 20 индивидуални съдби на мечки, които дават една картина за България и за това, как се е развила в последните 20 години

В предаването той разказва още за това, че паркът има богата история с много поврати. От самото начало, когато в България идва фондация "Бриджит Бардо" и фондация “Четири лапи“ по проекти за бездомните кучета, но, виждайки мечки, които танцуват, започнаха с лобиране да бъдат забранени. Ражда се идеята за парк за нуждите на кафявата мечка.

От 2007 година в България няма танцуващи мечки, за да обслужи живота на тези животни, паркът се развива непрекъснато, следвайки най-новите тенденции в отглеждането на диви животни. Той е разположен върху 120 дка. Като 100 дка са за мечките, разделен е главно на седем части.

В момента паркът приютява 17 мечки. В него няма само мечки от България. "През 2009 г. ние успяваме да спасим последните три танцуващи мечки от територията на Сърбия, а през 2018 г. последната танцуваща мечка от Албания", с което, Димитър Иванов споделя, че се надява танцуващите мечки изцяло да не съществуват в Европа.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени