Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лични теми се проявяват чрез графични техники в нов проект

| обновено на 19.03.24 в 08:51
Снимка: Pixabay

"Линопринт и отпечатъците вътре в нас" е новият проект на Янина Танева, позната ни като основател на "Фабрика за идеи" и "Резиденция Баба". Тя е практик в сферата на работата с групи и груповата динамика с над 15 години работа с фокус – работа с общности.  

В проекта се работи с лични теми през различни графични техники.

В предаването Янина казва, че десет години се обучава в психодрама и винаги я е вълнувала връзката между "културата, изкуството и психичното здраве, а също и теми като социална изолация и самота“.

"Много от нас помнят как навремето дълбаехме в линулеум, доста по-лек материал, с който можете по-лесно да работите. Когато издълбаем всички тези отпечатъци и след това минем с един валяк и отпечатаме се получава една снимка на иначе много ефимерните ни емоции, които заминават и отминават, но ние имаме инструмента на изкуството под една или друга форма да отпечатаме тези отлитащи емоции, независимо какви са", споделя Танева в ефира на "Нашият ден".

Според нея това ни дава богатство да рефлектираме върху това кои сме, да се огледаме в нещо друго извън очите на другите. Когато един творчески акт може да бъде споделен, това вече е съвсем друго удовлетворение, извън естетическото.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна