Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Кюранов: Мария Габриел е маска на Бойко Борисов

"Отговорността за цялата въртележка е изцяло на г-н Борисов"

| Интервю
Деян Кюранов
Снимка: Ирина Недева

"Бойко Борисов е селски тип политик и смяташе, че надлъгването и хитруването може да продължи безкрайно. В даден момент ПП му казаха - тук е град, не са селски хитрини и играем покер. В покера има момент, в който ти казват – блъфираш, сваляй картите. Това му казаха преди два дни".

Това мнение изказа пред БНР Деян Кюранов, политолог и философ. Той направи уговорката, че в случая изразява негативно отношение към "традиционната патриархална силова селска култура на хитринките".

"Отговорността за цялата въртележка е изцяло на г-н Борисов. В момента, в който ПП-ДБ казаха – ти блъфираш, той веднага даде заден ход."

Репликата на Асен Василев за Мария Габриел като красивото лице на мафията е "падане на махленското равнище на Борисов, Пеевски и тути кванти" и е "изцяло в стилистиката на Борисов и Пеевски."

Политологът вижда "пълна каша и хаос в политическите глави" от двете страни на преговорите. Според него Асен Василев трябва "да се извини нормално, без никакви увъртания" и е сексистко изказването му, че се извинява на жената, а на политика Мария Габриел – не, което е "грубиянско и недопустимо". Подканата на Борисов за извинение Деян Кюранов нарече "политическо нагло използвачество", а извинението на Василев за него е "изцяло в областта на морала, политиката после".

Добре е, че преговорите се случват на закрито, смята Деян Кюранов.

"Никой от преговарящите в момента не се интересува от избирателите и хубаво прави. Когато се правят такива преговори, наистина по-добре е да се правят на закрито, защото избирателите и от двете страни искат животът да е по-хубав, отколкото е. Едните искат Бойко Борисов да е диктатор на България, другите искат Бойко Борисов да бъде в затвора. (...) Като е така, ще трябва да работят заедно, да продължат да преговарят и да обясняват на своите избиратели азбуката на политическата демократическа култура", коментира политологът в предаването "Хоризонт до обед".

Колаж: БГНЕС

По отношение на Габриел Кюранов допусна, че Борисов "изобщо не се интересува тя ли ще бъде" и не изключи да бъде "пак дама, малко по-неудобна, не толкова европеизирана на вид, но не по-малко послушна".

"Мария Габриел е маска на Бойко Борисов", а "партията на Борисов е еднолична фирма", заключи политологът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна