Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Хюле възпява вълшебните градини

Снимка: @polski.institut.sofia

Романът "Възпявай градините" от полския писател Павел Хюле е завладяваща книга. В нея се преплитат много истории, чуват се много гласове, преминава се през времето на няколко века и не може да се тълкува еднозначно. Едновременно истинска, магична и изтънчена, книгата завладява с разказа от името на момче, което е алтерегото на самия автор. Свободният град Гданск е мястото на действието и той става един от героите в романа, чието заглавие цитира Рилке. Герой се явява и природата наоколо и най-вече градината на госпожа Грета, съпруга на композитора Ернест Хофман, която разказва за живота си на момчето. Музиката на Вагнер заема централно място в историята не само заради музикалния фестивал с негови творби, но и с опитите на Хофман да довърши предполагаемата Вагнерова опера "Ловецът на плъхове".

Невъзможно е да се проследят накратко всички посоки на романа, между които е и една с криминален сюжет. Както каза преводачката Силвия Борисова на премиерата: "Възпявай градините" е като вълшебна кутийка с много дъна, една история създава друга, легендите преминават в приказки, спомените се преплитат с живота на Грета и композитора, който от света на музиката попада в лишения от илюзии суров свят на концлагери и насилие. Светът на Павел Хюле е магичен, макар белязан от бруталната действителност на войната и съветската окупация след нея. Да се оставим прочее на звуците на флейтата и да последваме Плъхолова…"

Павел Хюле (1957-2023) e един от най-интересните съвременни полски писатели. Прави впечатление още с дебютния си роман "Вайзер Давидек". Той е университетски преподавател и журналист в "Солидарност" и "Газета Виборча". Превеждан е на много езици. Почитател на Бохумил Храбал. "Мерцедес Бенц. Из писмата до Храбал" излезе у нас през 2009 г. в превод на Силвия Борисова и вече е библиографска рядкост.Почина в края на миналата година, тъкмо когато на български беше публикуван романа му "Възпявай градините".

Чуйте репортаж от премиерата в Полския институт с участието на издателя Мартин Христов и преводачката Силвия Борисова.


По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна