Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой знае тайната рецепта на Созополската "дамга"?

| обновено на 25.03.24 в 12:01
Снимка: facebook/groups

Созопол, малък и очарователен град на българското Черноморие, е дом на множество кулинарни изкушения и тайни. Сред тях е и едно уникално лакомство, което притежава специално място в сърцата на местните жители и посетителите - Созополската "дамга". 

Мария Найденова, експерт в община Созопол, споделя в ефира на "Terra култура", че дамгата е нещо повече от десерт - тя е емблема за града, символ на неговата богата култура и наследство. Това уникално лакомство често се консумира заедно със сладко от зелените смокини, които също са характерни за региона.

Но каква е тайната зад тази изискан деликатес? Рецептата се пази като ценно наследство и е предавана от поколение на поколение. И все пак, тя остава тайна за по-широк кръг. Местните баби се грижат да запазят уникалната формула. "И аз като една созополска снаха не я знам и не получавам рецептата", шеговито споделя тя.

"Дамгата се прави със специфичен уред, с тесто, уредът първо се потапя в тестотото, след това във врящото олио, и след като се извади дамгата пада в цялата си прелест, а отгоре се поръсва с пудра захар", разказва Найденова. 

Созопол предлага още много забележителности за посетителите си. За тези, които имат само един ден за посещение, Мария Найденова препоръчва обиколка на неговото крайбрежие.

Но красотата на Созопол не се ограничава само до природата. Градът притежава и богата история, която се пази в няколкото музея.  Археологическият музей е истинско съкровище на знания, пазещо много от тайните на града през вековете. Етнографският музей разкрива по-скорошната история на региона, докато художествената галерия представя творби на местни художници, които отразяват духа и красотата на Черноморието. 

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна