Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки може да се научи на скоростно четене и техники за запаметяване

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Анастасия Димитрова
Снимка: Пламена Бачийска

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно, възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста, а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника"?

"Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана, има хора, които са с феноменална памет, но аз смятам, че всеки човек, който е физически и психически здрав, може да овладее техники, с които може да обучи паметта си да е феноменална, разказа в "Нощен Хоризонт" Анастасия Димитрова.

Анастасия Димитрова е педагог, водеща на обучения по скоростно четене и техники за запаметяване, занимава се с изследване на методите за бързо усвояване на нови знания.

"Има олимпиади по мнемоника, тоест за техниките за запаметяване, там шампиони се съревновават в различни категории. Искам да обърна внимание на това, че различните хора показват различни възможности за запаметяване на една и съща информация. Едни хора в тези състояние много добре запаметяват стихове, други - карти, трети - биографии. Това е нормално. 

Начините за запаметяване кои са - на първо място е зубренето, той е високо енергиен и ниско ефективен начин за помнене. 

Другият по-добър вариант - 20 пъти по-ефективен от зубренето, е смисловото запаметяване. Когато ние разбираме за какво става дума, на 50% сме го запомнили

Нашето образование търси този механизъм - смислово да запаметяваме и надграждаме

Третата техника е мнемоника. Думата е древногръцка и е означава изкуство за запаметяване. Древногръцката богиня на паметта се казва Мнемозина - майка на 9- те музи с баща Зевс. 

Мненомника е създаване на изкуствени асоциации между това, което вече знаем с това, което тепърва ще научим, с новата информация, изтъкна още Димитрова. 

Като знаем, че всеки от нас е различен и знае различни неща, трябва да кажем, че колкото повече знаем, толкова по-лесно усвояваме новата информация, поясни още тя. 

Анастасия Димитрова


Още по темата в звуковия файл. 


По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна