Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патологичната бременност – рискови фактори

Снимка: Pixabay

В съвременната реалност редица социални и медицински фактори влияят на нарастващия брой рискови бременности. В "Нашият ден" проф. д-р Виолета Димитрова – началник на Клиниката за патологична бременност към СБАЛАГ "Майчин дом" – говори за причинителите на най-честите патологии при бременните жени.

Клиниката, която проф. д-р Димитрова оглавява, е насочена към диагностика  и лечение на бременни с всевъзможни усложнения на бременността. Като акушер-гинеколог с дългогодишен опит, заявява, че профилът на днешните бременни жени няма нищо общо с този на бременните преди няколко десетилетия. В недалечното минало жените са забременявали в сравнително по-млада възраст и са били по-здрави.

Проф. д-р Димитрова изброява редица проблеми, свързани с бременността, които наблюдава в своята практика. В болницата често идват жени над 45- и дори над 50-годишна възраст, успели да забременеят чрез ин витро процедура и донорски яйцеклетки. Възрастта е единият усложняващ фактор в случая, а другият е, че ин витро процедурата по дефиниция е изключително рискова, по думите на професора. Другата възрастова крайност също е много рискова, алармира проф. д-р Димитрова и съобщава, че в практиката си среща много бременни жени, които са дори под 16-годишна възраст. Тяхната етническа принадлежност, по думите на госта, е допълнителна тема на разговор.

Професорът акцентира върху рисковете, които ин витро методът на оплождане крие в себе си. Един от тях е възникването на многоплодна бременност, която трябва да се следи с повишено внимание.

Според началника на болницата главоломно нараства процентът на жените със затлъстяване и наднормено тегло – всяка трета бременна има този проблем, който често води до усложнения както за майката, така и за плода и по-нататъшното развитие на детето. Във връзка с този проблем се увеличава и броят на жените с диабет тип 2, който влияе на храненето и поведението и води до редица рискове.

Проф. д-р Димитрова обръща внимание и на един социален проблем, който често се наблюдава в болницата по патология на бременността. Голям процент от жените не са здравноосигурени, което означава, че не са проследявали бременността си редовно. Това води до възникване на непредвидени, кризисни ситуации, постъпване по спешност и оперативни интервенции, казва акушер-гинекологът.

Оперативните намеси в матката водят до още гинекологични интервенции, до секцио процедури, риск от аномалии в прикрепянето на плацентата и дори до загуба на фертилитет, обяснява проф. д-р Димитрова и допълва, че в България броят на Цезаровите сечения е рекордно висок.  

Патологията на бременността в днешно време е широка тема, която предстои да бъде обговорена подробно и в бъдещи разговори с проф. д-р Виолета Димитрова. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна