Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

| Интервю
2
Снимка: БГНЕС

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев".

Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува", а преди това на германската марка.

Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на приемането на България в еврозоната.

Половин милиард лева годишно се губят във валутна преоценка, изтъкна Христов и добави, че тези средства "ще бъдат спечелени от бизнеса и ще могат да бъдат или реинвестирани, или ще бъдат дадени като заплати". 

Анализаторът припомни, че курсът на лева спрямо еврото е фиксиран на 1,95583 и няма да бъде променян при влизането в еврозоната:

"Банкови сметки, пенсионни фондове, застрахователни компании - в деня на приемането на еврото тези суми ще бъдат автоматично преобразувани в евро по фиксирания курс. Пенсиите автоматично ще бъдат преобразувани по този курс и нищо по-различно няма да има. Стойността им ще бъде една и съща".

Стефан Христов коментира спекулациите за повишаване на цените на стоките и намаляване на покупателната способност на хората, като даде пример с други държави, които вече приеха еврото и такива сценарии там не се случиха, въпреки, че бяха прогнозирани спекулативно.

"Дава ни се възможност, без да има такси и комисионни, и на фиксирания курс - да обменим в евро налични средства в лева в БНБ и в клоновете на "Български пощи".

"В периода преди влизането в еврозоната цените ще бъдат изписани върху стоките в лева и евро, а след влизането - в евро и лева", уточни още той.

Финансовият анализатор беше категоричен, че няма никаква опасност "да пострадат крайните потребители и да се покачи инфлацията".

Интервюто на Людмила Железова и Марта Младенова със Стефан Христов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна