Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опиянението на чувствата във "Вино от глухарчета"

4
Снимка: mlt.bg

Спектакълът "Вино от глухарчета" на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев" се опитва да дефинира битката между живота и смъртта, между светлината и мрака, между младите и старите. Надяваме се спектакълът да насърчи децата и семействата да говорят повече помежду си, да отнесат видяното със себе си у дома, да искат да открият "машината на времето" в собствения си живот:

"Глупостта и умността се застъпват в пиесата. Но кой може да каже кое е глупаво и кое – умно? Виждаме и сега в живота си, че един човек, който твърде рано забавя да тича бос, не живее пълноценно. Наивността и чистота на младите години е толкова ценна, но това не е глупост. Хубаво е да живееш като дете възрастния си живот. Рей Бредбъри е много поетичен и интересен автор. Виждаш как човекът остава същия, но днес по-трудно говорим за чувствата си."


Драматизацията по книгата на Рей Бредбъри и режисурата на представлението са на Катя Петрова. Представлението ни връща обратно към детството с гуменките, хубавите и безкрайно дълги лета, глухарчето имат свой символ в сценичната версия на текста. Премълчаното и пропастта между поколенията също стоят в пиесата:

"Има една много хубава сцена за един полковник, който връща историята на едни млади момчета. Ние спряхме да си говорим, контакта, докосването, споделянето, стана мръсно, забранено и неудобно, а то е изключително важно. Представлението поставя преход към това да отворим очи, уши, сърца, да говорим, за това което ни притеснява. Много се надявам да чуя, че след представлението, хората ще започнат да си говорят за спомените от лятото."

Ангелина Грозева и Светослав Добрев
Хореографията на представлението е на Анна Пампулов. Участват Александър Йорданов, Ангелина Славова, Анна-Валерия Гостанян, Боян Арсов, Венцеслав Димитров, Димитър Иванов-Мич, Йордан Тинков, Кристина Янева, Ралица Туджаро, Светослав Добрев, София Трейман.

Повече чуйте в разговора със Светослав Добрев.

Снимки: Младежки театър "Николай Бинев"
По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна