Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуственият интелект и влиянието му върху живота на човека

Снимка: Pixabay

Новите технологии и изкуственият интелект промениха света драстично през последните години. Хуманоидните роботи все повече се запътват към домовете на обикновените граждани в Китай, пише в своя статия Никола Папукчиев от HiComm.

Пред Радио София той сподели как изкуственият интелект ще повлияе на живота ни от тук нататък.

„Преди да дойдат роботите, ние първо ще трябва да се научим да общуваме с този изкуствен интелект и на преден план в момента е езикът, думите, изображенията и видеото, като генериране на съдържание. След това имаме доста задачи, свързани с това един робот, една машина да се ориентира в чудовищно хаотичния свят, в който ние живеем, от гледна точка на машините“, каза Никола Папукчиев.

Той даде пример, че в момента е много лесно да накараш даден изкуствен интелект да бие човек на някаква игра, но ако му дадеш конкретна задача – „да отиде в мазето и да спре крана на топлата вода, той ще трябва да се справи с изключително много неща“, коментира Папукчиев.

По думите му, все още има страх у човека, че изкуственият интелект ще го измести в много области и ще бъдат закрити много работни места.

„Това са един нови инструменти и за хората, които творят, създават изображения, това е нов инструмент. Винаги давам пример на моите служители, че ако досега сме копали с лопата, сега имаме багер, с който да копаем. Има много по-усъвършенстван инструмент, с който ти да създадеш много повече съдържание“, обясни Никола Папукчиев.

Хуманоиден робот (вляво) посреща клиенти в универсален магазин в Токио.

По думите на Никола Папукчиев, все по-често хуманоидните роботи ще помагат на човека в ежедневието му.

Той коментира и влиянието на изкуственият интелект в изборния процес.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени