Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя". 

Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и култура в Чърчил Колидж, Кеймбридж, е написал този забавен пътепис, превъплъщавайки се в образа на секретар на Марк Сидоний Фалкс, който след неуместна реплика към Императора е принуден да тръгне да пътува из Империята, докато гневът му, от който е падала не една глава, се уталожи. Заедно с тях преминаваме през земите на обширната Империя и те ни правят свидетели на живота в нейните различни части, като стигаме до Британия, където служи синът на Марк Сидоний Фалкс. 

В крайна сметка Императорът го привиква обратно в Рим. Какво става там, ще узнаете, ако прочетете тази книга-пътепис. 

Джери Тонър, като истински учен, автор на академични трудове и на популярни книги за Античността, се е погрижил за автентичността на фактите, които читателят ще узнае, както и да му предостави списък в края на книгата с допълнителни четива за попълване на знанията. 

А преводачката Паулина Мичева е направила в допълнение списък на споменатите автори и на цитираните произведения.  

Чуйте Паулина Мичева.

Снимка – изд. Колибри

По публикацията работи: Милена Очипалска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна