Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален портрет на Крикор Азарян

4
Крикор Азарян
Снимка: Ани Петрова

"Любовта цав" е новият филм – документален портретна режисьора Росен Елезов. Филмът, част от поредицата "БНТ представя", е посветен на театралния режисьор Крикор Азарян. Сценарист е Хелия Чавдарова.

Азарян е едно от онези знакови имена, които новите поколения все по-малко познават. Филмът прави така, че образът му да оживее през прочита на днешния ден. Сценаристът на филма Хелия Чавдарова споделя в "Артефир", че в своята професия като радиоводещ многократно е срещала Крикор Азарян. Най-съкровеното интервю, което успява да вземе от режисьора, е месеци преди смъртта му. В него той за първи път споделя своята житейска философия и дава ключа към себе си като творец.

В документалния филм има множество въздействащи моменти, но може би най-яркият е своеобразният диалог с духа на Азарян. Филмовият екип успява да изненада съпругата на театралния режисьор – поетесата Валентина Радинска – като поставя монтиран запис на неговия глас до гроба му. Радинска надмогва личната си болка и се съгласява да участва в тази по-особена роля.

Авторите споделят, че и музиката във филма е специална. В ключовите моменти звучат арменски църковни песнопения. Цялото звуково оформление играе с мащабите и ритъма на филмовия разказ. Животът на Азарян е огромен калейдоскоп от спектакли – не би могъл да се побере в рамките на един документален филм. Създателите на филмовото произведение правят опит да го предадат в цялата му пъстрота и контрастност. Не са пропуснати разочарованията и трудностите, които съпътстват Азарян приживе.  

Филмът "Любовта цав" се разпространява в мрежата на БНТ. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:

Снимка – Българска история, БНТ

По публикацията работи: Бисерка Граматикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна