Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен културен отпечатък: "Случаят Джем" на английски език

95 години от рождението на Вера Мутафчиева

Снимка: Consulate General of Bulgaria in New York

Скоро се навършиха 95 години от рождението на Вера Мутафчиева, оставила дълбок културен отпечатък с работата си като писател, сценарист, академик и доктор на историческите науки. Националният дарителски фонд "13 века България" почете паметта на Мутафчиева с литературна среща. По време на събитието беше представен англоезичният превод на романа "Случаят Джем", дело на Анджела Родел.  

Изпълнителният директор на "13 века България" Бисера Йосифова изрази почитта на фонда към Мутафчиева, която приживе е била не само приятел, но и движеща сила на организацията – член на Издателския съвет и на Дарителския съвет на фонда. Йосифова определи писателското дело на Мутафчиева като "голям, монументален, исторически литературен труд".

Анджела Родел разказа за предизвикателството да превежда Вера Мутафчиева, чиято белетристика е многослойна, изпълнена с енциклопедични познания и исторически препратки. Когато за първи път се сблъсква с романа "Случаят Джем", Родел е изумена от това колко съвременно и в същото време автентично звучи книгата, писана през 1967 година. Реалността на пазара за преводна литература е такава, че класика много трудно се продава, казва преводачката, която сама е изненадана от успеха на книгата в Америка.  

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше сред официалните гости на литературната среща. В речта си тя отдаде почит пред огромното творчество на Вера Мутафчиева и изрази благодарности към преводача.

Репортаж от събитието чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна